Koivisto kiistää Venäjän tarjonneen Karjalaa Suomelle

Presidentti Mauno Koivisto kiistää Venäjän tarjonneen Karjalaa Suomelle.

Kotimaa

Helsingin Sanomien haastatteleman Koiviston mukaan mitään hänen asettamaansa komiteaa kauppahinnan sopimiseksi ei myöskään asetettu.

Kainuun Sanomat väitti viime viikolla, että Venäjä olisi ollut 1990-luvun alun rahapulassaan valmis myymään Suomelle Petsamon ja luovutetun Karjalan. Lehden mukaan tuolloisen presidentin Boris Jeltsinin läheinen avustaja, maan ensimmäinen varapääministeri Gennadi Burbulis olisi puhunut asiasta Suomen johdon kanssa.

- Mitään tarjousta ei Neuvostoliiton tai sen jälkeen Venäjän taholta tehty rajan tarkistuksista eikä Suomen puolelta esitetty. Mitään työryhmiä ei minun toimestani asetettu, enkä tiedä, että sellaisia olisi muidenkaan toimesta asetettu. Asiassa ei ole perää, Koivisto sanoo.

Presidentti Tarja Halonen, 1990-luvun alun pääministeri Esko Aho ja ulkoministeri Paavo Väyrynen ovat jo aiemmin kiistäneet koskaan kuulleensa Kainuun Sanomien kertomasta Karjala-tarjouksesta.

Koivisto perustelee asiaan puuttumistaan Helsingin Sanomille sillä, että hän pelkää asian päätyvän pian historian oppikirjoihin.

Lähteet: YLE Uutiset