Sudan karkotti avustusjohtajan

Sudan on karkoittanut Care-avustusjärjestön johtajan maastaan maanantaina. Johtaja Paul Barkerilla on kolme vuorokautta aikaa lähteä maasta. Syytä karkotukseen ei kerrottu.

Ulkomaat

Caren Sudanin johtaja Paul Barker kertoi uutistoimisto Reutersille, että Sudanin hallitus on antanut hänelle 72 tuntia aikaa lähteä maasta. Syytä karkotukseen hallitus ei ole Barkerin mukaan kertonut.

Barker itse arvioi syyn olevan sähköposti, jonka hän lähetti Caren työntekijöille.

Sudanin mielestä sähköposti oli sisältänyt hyväntekeväisyysjärjestölle sopimatonta poliittista analyysia. Barkerin mukaan sähköpostissa kartoitettiin Sudanin tulevaisuudennäkymiä työntekijöiden turvallisuuden kannalta, eikä tekstissä hänen mielestään ollut mitään sopimatonta.

Sudanin viranomaiset eivät ole kommentoineet karkotusta. Lähtöpasseja annettu ennenkin Viime viikon torstaina Sudan karkotti Kanadan ja EU:n diplomaatit ja perusteli karkotusta sanomalla, että lähettiläät olivat sekaantuneet Sudanin asioihin. Viime vuonna maa karkotti YK:n Sudan-operaation johtajan Jan Pronkin. Ainakin 200 000 ihmisen uskotaan kuolleen ja miljoonien jääneen ilman kotia sen jälkeen, kun levottomuudet alkoivat Sudanin Darfurissa vuonna 2003. Taisteluissa ovat useimmiten vastakkain Sudanin hallitusta kannattavat arabijoukot sekä heimokapinalliset. Sudanin hallitus on syyttänyt länsimaita Darfurin tilanteen liioittelusta. Rauhanturvaajien määrää alueella aiotaan lisätä tämän vuoden loppuun mennessä. Darfurin tämänhetkinen miehitys, 7 000 hengen suuruinen joukko Afrikan Unionin rauhanturvaajia, ei ole pystynyt lopettamaan taisteluita. YK:n ja AU:n tavoite on, että alueella olisi 26 000 rauhanturvaajaa vuoden loppuun mennessä. BBC, Reuters