Kokoelmalevyt pitävät pintansa nettimusiikin aikakaudella

Artistien tuotannosta tehdyt Greatest Hits -kokoelmat myyvät hyvin, vaikka musiikin nettilataaminen on kasvanut voimakkaasti. Tuoreiden tilastojen mukaan 50:stä eniten myydystä albumista jopa puolet on yleensä kokoelmalevyjä.

viihde

Musiikin nettilataamisen yleistyessä voisi luulla, että kokoelmalevyt ovat tulleet tiensä päähän. Oman Best Of -levyn kokoaminen kun vaatii vain muutaman klikkauksen. Artistien Greatest Hits -kokoelmat pitävät kuitenkin pintansa. Nielsen SoundScan -levynmyyntitilaston mukaan jopa yli 50 prosenttia 50:stä eniten myydystä levystä on edelleen kokoelmia.

Kokoelmalevyjen julkaiseminen onkin levy-yhtiöille tuottoisaa toimintaa. Ei siis ihme, että Best of -levyjä ilmestyy jo sellaisiltakin artisteilta, jotka ovat vasta uransa alkuvaiheessa. Esimerkkeinä tästä ovat mm. Britney Spears, Hilary Duff ja Sugar Ray.

Kokoelmalevyjä kritisoidaan usein kaupallisiksi rahankeruuautomaateiksi. Niitä pidetään usein myös taiteellisesti heikompina kuin artistien albumikokonaisuuksia. Mutta popmusiikin historiasta löytyy esimerkkejä myös siitä, miten kokoelma on alkanut elää omaa elämäänsä. Esimerkiksi The Eaglesin "Their Greatest Hits" -levy on Yhdysvaltain kaikkien aikojen myydyin levy.

Edelleen löytyy kuitenkin bändejä, jotka eivät ole pistäneet parhaita biisejään yhdelle levylle lähinnä taiteellisista syistä. Muun muassa Metallica, Radiohead ja AC/DC eivät ole pitkän uransa aikana julkaisseet yhtäkään kokoelmaa.

Lähteet: AP