Rusi esitteli listansa oikeudelle

Suurlähettiläs Alpo Rusin asianajajat esittivät oikeudessa Rusin itsensä kokoaman listan henkilöistä, jotka Rusin mukaan pitivät tiiviisti yhteyttä entisen Itä-Saksan DDR:n Helsingin-lähetystöön.

Kotimaa

Rusin asianajajien mukaan lista todistaa, että vuotoepäiltyjä olisi voinut olla runsaasti. Listalla esiintyy kaikkiaan 12 nimeä, heidän joukossaan muun muassa SDP:n huippupoliitikkoja. Listaa esiteltiin suojelupoliisin apulaispäällikölle Petri Knapelle kuulemisen aikana, mutta hän ei halunnut kommentoida sitä.

Lista perustuu Rusin omiin tutkimuksiin oletetuista Stasi-yhteyksistä eri lähteisiin perustuen. Lista julkaistaan hänen syksyllä ilmestyvässä kirjassaan. Se pitää sisällään seuraavien henkilöiden nimet:

1) Entinen pankinjohtaja ja ministeri Ulf Sundqvist (sd.) 2) Entinen kansanedustaja ja Norjan-suurlähettiläs Lars Lindeman (sd.) 3) SDP:n entinen järjestöpäällikkö Unto Niemi (sd.) 4) Alpo Rusin veli Jukka Rusi (sd.) 5) Entinen pääministeri Kalevi Sorsa (sd.) 6) Tiehallituksen entinen pääjohtaja Jouko Loikkanen (kesk.) 7) Entinen kansanedustaja ja hallitusneuvos Matti Kekkonen (kesk.) 8) Entinen päätoimittaja ja Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pentti Poukka (kok.) 9) Alkon entinen pääjohtaja ja kansanedustaja Pekka Kuusi (sd.) 10) Veikkauksen entinen pääjohtaja ja entinen ministeri Matti Ahde (sd.) 11) Uutispäivä Demarin toimittaja Seppo Halminen (sd.) 12) Entinen pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen (sd.) Ahde hämmästelee Rusin listaa

Pitkäaikainen demarivaikuttaja Matti Ahde sanoo oman yhteydenpitonsa DDR:n kanssa olleen tavanomaista ja liittyneen nuorisoyhteistyöhön, urheiluun ja valtiollisiin yhteyksiin. Ahde kummastelee nimensä nostamista esille Rusin oikeudenkäynnin yhteydessä.

- Ne olivat kyllä täysin normaaleja, vastaavanlaisia yhteistyösuhteita ja tapoja mitä oli kaikkien niiden maiden kanssa, joiden kanssa Suomi ja me suomalaiset poliitikot olimme tekemisissä, hän sanoo.

Ahde ihmettelee myös Alpo Rusin motiiveja julkaista lista DDR:n kanssa tekemisissä olleista suomalaista omassa oikeudenkäynnissään.

- Minulle on todella hämärää, että mikä motiivi on tällaisessa yhteydessä tätä asiaa käsitellä. Ehkä siihen pitää vielä myöhemmin palata.

Toinen pitkäaikainen demarivaikuttaja, ministeri ja kansanedustaja Ulf Sundqvist puolestaan pitää Alpo Rusin julkaisemaa listaa oikeudenkäyntiin liittyvänä heittona, joka "ei perustu mihinkään muuhun." Hän kieltäytyy kommentoimasta koko asiaa tai DDR-suhteitaan sen enempää.

Poukka: Listan esiintulo täysin ymmärrettävää Kokoomuksen Pentti Poukka puolestaan sanoo, että hän ei ihmettele nimensä löytymistä listalta. Poukan mukaan hän kävi DDR:n suurlähetystössä keskusteluja, mikä oli ihan luonnollista lehtimiehelle. - En puhunut mistään valtakunnan salaisuuksista. Maailman asioista keskusteltiin, kuten voidaan olettaa, että tällainen lehtimies keskustelee. Ymmärtääkseni ammattiin kuuluu olla yhteyksissä tärkeisiin kohteisiin, Poukka sanoo. Poukan mukaan on täysin ymmärrettävää, että yksin esiin nostettu Rusi haluaa nostaa esiin myös muita sellaisten henkilöiden nimiä, jotka ovat olleet yhteyksissä DDR:n lähetystöön. Loikkanen: Lapsellista hölynpölyä Keskustan entinen puoluesihteeri Jouko Loikkanen pitää Rusin esiin tuomaa listaa lapsellisena hölynpölynä.

Loikkanen sanoo, ettei tiedä mitä kaikkea lista pitää sisällään mutta uskoo sen tulleen esille siksi, että Rusi haluaa keskustelua muistakin henkilöistä kuin hänestä itsestään.

- Minä en tarvitse tällaista keskustelua. Se on jotakuinkin lapsellista juttelua, koska suurin piirtein kaikkien puolueiden edustajat ovat olleet tekemisissä suurin piirtein kaikkien maiden Suomessa olevien edustustojen kanssa.

Lähteet: YLE Uutiset