Hallituksen arvostelu kiihtyy Kreikassa

Arvostelu Kreikan hallitusta kohtaan kiihtyy maan taistellessa viidettä päivää raivoavia metsäpaloja vastaan. Kreikan metsäpaloissa on kuollut jo ainakin 63 ihmistä. Opposition mukaan koko maa on "nöyryytetty" Kreikan hallituksen epäpätevästä tavasta hoitaa katastrofia.

Kreikan konservatiivihallitus on luvannut etsiä käsiinsä tuhopolttajat, joita se syyttää maan kaikkien aikojen pahimpien palojen sytyttämisestä.

Sosialistioppositon mukaan tämä on kuitenkin vain retoriikkaa, jonka tarkoituksena on johdattaa huomio pois hallituksen heikosta kriisiin reagoimisesta.

Pääministeri Kostas Karamanlis aikoo kuitenkin edelleen järjestää maassa parlamenttivaalit puoli vuotta ennenaikaisesti kolmen viikon kuluttua.

Hallitus on tarjoutunut maksamaan jopa miljoonan euron palkkion avusta tuhopolttajien löytämisessä. Hallitus on myös tiedustellut maan syyttäjäviranomaisilta, voitaisiinko tuhopolttajia syyttää terrorismista.

Tähän mennessä seitsemää ihmistä vastaan on nostettu syytteet tuhopoltosta. Palojen sytyttämisestä on epäilty myös epärehellisiä rakennuttajia, jotka haluaisivat rakentaa maalle, jolla nyt on tuhoutunutta metsää.

Ylikuormitetut palokunnat taistelevat paloja vastaan 25 rintamalla. Kreikkalaisten palomiesten apuna liekkejä vastaan taistelee naapurimaiden avuksi lähettämiä palomiehiä. Useat ulkomaat, muun muassa Ranska ja Espanja, ovat lähettäneet Kreikan avuksi myös sammutuskalustoa.

Sammutustöiden ansiosta uhka olympiakisojen syntysijan Olympian lähellä on hellittämässä, mutta Peloponnesoksen niemimaalla ja Evian saarella tuuli on paikoin sytyttänyt liekkejä uudestaan. Lisäksi uusia paloja on syttynyt ainakin Länsi-Kreikassa. Peloponnesoksen niemimaata ravisteli ja sen asukkaiden hermoja koetteli tiistaina myös 5,0 Richterin maanjäristys.

Reuters, AFP