1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Käräjäoikeus asetti Urpo ja Maija Lahtisen säätiön konkurssiin

Urpo ja Maija Lahtisen säätiö on asetettu konkurssiin. Konkurssi liittyy lehtikustantaja Urpo Lahtisen omaisuudesta käytyyn vuosikausien riitelyyn.

Vuonna 1994 kuolleen Lahtisen perinnön jakamisesta on kiistelty eri oikeusasteissa jo kauan. Vastakkain ovat olleet Lahtisen toinen vaimo Maija Lahtinen sekä lehtikeisarin muut perilliset, ensimmäinen vaimo Hymy ja tämän poika Jeppe.

Tiistaina Tampereen käräjäoikeudessa käsiteltiin kahta konkurssihakemusta. Niistä Lahtisen kuolinpesän saatava katsottiin kiistattomaksi. Sen sijaan Maija Lahtisen konkurssipesän hakemus hylättiin.

Kuolipesän konkurssihakemuksen perusteena oli, ettei säätiö ole maksanut liki 1,5 miljoonan euron loppuosaa oikeudessa määrätystä maksuvelvoitteesta, joka on perua aiemmasta perintöriidasta. Vuonna 2005 Turun hovioikeus määräsi säätiön varoista osan kuolinpesälle, mutta rahoista osa on yhä saamatta. Urpo ja Maija Lahtisen säätiö on hoitanut Ylöjärvellä sijaitsevaa Villa Urpo -kotimuseota ja sen suurta taidekokoelmaa. Kokoelman tulevaisuudesta ei nyt ole varmuutta. Villa Urpossa on noin 500 teosta, joista osa on hankittu Urpo Lahtisen kuoleman jälkeen.

Museo oli Urpo Lahtisen lesken Maijan hoidossa kevääseen 2005 saakka. Tuolloin leski katosi kesken rikosoikeudenkäynnin. Hänet on tuomittu kuolinpesän kavalluksesta ja hänelle on annettu vajaan kolmen vuoden vankeusrangaistus, mutta hänen olinpaikkaansa ei tiedetä.