Venäläiselokuvista karsitaan tupakointia ja huumeita

Tupakointi ja huumeiden käyttö pannaan kuriin venäläiselokuvissa. Valtion tuella tehtävissä elokuvissa ei tästä lähin saa näyttää tupakointia tai huumeiden käyttöä. Näyttäminen katsottaisiin propagandaksi tupakoinnin ja huumeiden käytön puolesta.

kulttuuri

Tiettävästi vain Intiassa on olemassa vastaavanlainen määräys. Venäläiset ohjaajat pitävätkin kulttuuri- ja elokuvavirasto Roskulturin määräystä luovan vapauden rajoittamisena.

- Edes neuvostoaikana ei ollut tällaista määräystä, kommentoi tuottaja Mirra Todorovskaja ukaasia Kommersant-lehdessä.

Määräys annettiin Venäjän syyttäjänviraston toivomuksesta. Sen tarkoitus on "suojella kansan terveyttä ja henkistä ja kulttuuurista kasvua". Määräyksen valvojiksi kaavaillaan komissiota, jossa on Roskulturin virkailijoita, ohjaajia ja tutkijoita. Roskulturin varajohtajan Sergei Lazarukin mielestä valvomisesta tulee kuitenkin vaikeata.

- Ohjaajilta vaaditaan, että valtion rahoilla tuotetuissa elokuvissa näytettäisiin vain kaunista luontoa. Jos emme voi näyttää tosielämää, määräyksestä ei koidu mitään hyvää, arvelee ohjaaja Ivan Dihovitshnyi Kommersant-lehdessä.

Määräyksen toteuttaminen osoittaa, että Venäjällä uskotaan elokuvan ihmismieltä muokkaavaan voimaan yhtä vahvasti kuin sosialismin alkuaikoina. Elokuvaa uutena ilmaisumuotona pidettiin neuvostovaltiossa tärkeänä propagandavälineenä sosialismia rakennettaessa.

Lähteet: YLE Uutiset