1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi on huolissaan väkivaltarikosten raaistumisesta

Poliisin mukaan Suomen suurimmissa kaupungeissa väkivallanteot ovat entistä raaempia ja järjettömämpiä. Tekijät ovat poliisin arvion mukaan yhä useammin nuoria, ja esimerkiksi teräaseiden käyttö pahoinpitelyissä näyttäisi yleistyvän.

Kotimaan uutiset

Viime viikon puukotustapaukset Helsingissä ja Porissa ovat äärimmäisiä esimerkkejä raa'asta ja silmittömästä väkivallasta. Porissa ja Helsingissä yhteensä neljä ihmistä joutui tuntemattoman hyökkääjän puukotuksen uhriksi ilman minkäänlaista syytä.

Poliisin mukaan sattumanvarainen, täysin tuntemattomaan kohdistuva väkivalta on edelleen Suomessa harvinaista, eikä se näytä lisääntyvän merkittävästi.

Sen sijaan pahoinpitelyjen raaistuminen ja tekijöiden nuori ikä huolestuttavat.

- Teot ovat muutuneet. Paitsi että ne ovat älyttömämpiä, ne ovat kokemukseni mukaan myös raaempia, kertoo rikosylikomisario Jari Koski Helsingin poliisin väkivaltaosastolta.

Syitä pahoinpitelyiden raaistumiseen on vaikea osoittaa tarkasti. Helsingin sosiaalipäivystyksen mukaan nuorten väkivaltaisuuteen voivat vaikuttaa väkivaltaelokuvat ja pelit sekä mediassa toistuvasti näkyvä väkivalta.

Lisääntyvä pahoinvointi näkyy väkivaltaisena käytöksenä

Raaimmat väkivaltateot tehdään humalassa tai huumeiden vaikutuksen alaisena.

Pahoinpitelyiden raaistumista lisää se, että monet kantavat nykyään mukanaan niin terä- kuin muitakin aseita.

- Sellainen tuntuma on kentältä, että nykyään varustaudutaan entistä enemmän. Mukana saattaa olla kirveitä, puukkoja, kettinkejä, jopa pesäpallomailoja ja tankoja, arvioi rikosylikomisario Jari Virtanen Turun poliisista.

Summittaisesti tuntemattoman uhrin kimppuun hyökkäävillä on usein taustalla mielenterveysongelmia. Vaikka avohoidon toimimattomuudesta on puhuttu jo iät ja ajat, tilanne ei näytä parantuneen.

- Väkivallan tekoihin jotka kohdistuu täysin päättömästi vieraaseen ihmiseen hyvin usein liittyy mielenterveysongelmat, vakavatkin, sanoo Jari Koski Helsingin poliisista.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi