Sirkus- ja teatteriryhmät yrittävät saada valtion harkinnanvaraista tukea

Sirkusryhmät pyrkivät päättäväisesti valtion harkinnanvaraisen tuen piiriin. Tukea anovat myös ammatilliset teatteri- ja tanssiryhmät, joilla ei ole valtionosuuslailla turvattua rahoitusta. Kulttuurin määrärahoja käsitellään parhaillaan hallituksen budjettiriihessä.

kulttuuri

Hallituksen budjettiriihen satoa odottavat teatteri- ja orkesterilain turvaamat ryhmät. Hallitus vahvistaa lähivuosina niiden taloudellista asemaa.

Valtiovarainministerin talousarvioesitys ensi vuodelle ei vahvista edelleenkään vapaiden teatteriryhmien asemaa. Lain ulkopuolelle jääneiden puheteatteriryhmien esitykset muodostavat melkein neljäsosan Suomen teatteritarjonnasta.

Rohkeampaa kulttuuripolitiikkaa Harkinnanvaraisen valtion tuen piiriin on pyrkimässä myös uusia ryhmiä, kuten uuden sirkuksen esittäjiä. Uhkana on, että tuen saaminen näyttämötaiteiden osalta on entistä vaikeampaa. - Tällä hetkellä ainoastaan kaksi nykysirkusryhmää saa harkinnanvaraista tukea, joka on hyvin pieni summa. Jos kulttuurin harkinnanvaraisen tuen määrä ei kasva tai jopa pienenee, sirkus on samassa veneessä kuin vapaat tanssi- tai teatteriryhmät tai yksittäiset pienet projektit, kertoo Sirkuksen Tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Tomi Purovaara. Sirkusammattilaisten ja teatterintekijöiden yhteisenä toiveena olisikin oman tukimomentin perustaminen sirkusta varten. Merkittäviin lisäyksiin ei uskota Opetusministeriö on esittänyt taiteen ja kulttuurin määrärahoihin yhteensä 23,3 miljoonan euron lisäystä. Todellista kädenvääntöä käydään nyt kulttuurin vientihankkeesta, jolle yritetään vielä tässä vaiheessa pedata kahden miljoonan euron pottia. Taiteilijajärjestöt pitävät kulttuurin budjettinäkymiä niukkoina. - Mitään merkittäviä lisäyksiä ei ole tulossa. Toivoisin Stefan Wallinin (r.) kulttuuripolitiikalta terävämpiä linjanvetoja ja rohkeampaa kulttuuripolitiikkaa, peräänkuuluttaa Suomen taiteilijaseuran pääsihteeri Petra Havu. Radion kulttuuriuutiset