1. yle.fi
  2. Uutiset

Rahapula uhkaa jälleen lasten ja nuorten psykiatrista hoitoa

Lasten ja nuorten pitkäjänteistä psykiatrista hoitoa uhkaa jälleen rahapula. Ensi vuoden budjetista aiotaan pudottaa pois neljän miljoonan euron valtionavustus. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan sairaanhoitajien jatkokoulutukseen ja psykologien ja sosiaalityöntekijöiden palkkaamisen olisi saatava pikemminkin lisärahaa.

Kotimaan uutiset

Lapset ja nuoret kärsivät entistä vaikeammista psyykkisistä häiriöistä. Väkivaltainen käytös, päihdeongelmat ja itsetuhoisuus ovat lisääntyneet. Entistä useampi on hoidossa vastoin tahtoaan.

Terveystieteen maisteri Heikki Ellilän väitöstutkimuksen mukaan hoitotyö on muuttunut eikä sairaanhoitajien koulutus vastaa tilannetta.

- Meillä ei ole tällä hetkellä minkäänlaista systemaattista jatkokoulutusjärjestelmää sairaanhoitajille. Työ vaatii kuitenkin paljon erikoisosaamista, Ellilä sanoo.

Psykologeja kaivattaisiin lisää Tutkimuksen mukaan nyt tarvittaisiin enemmän psykologeja ja sosiaalityöntekijöitä. Ministeriön ehdotus poistaa ensi vuoden budjetista neljä miljoonaa euroa saa Tyksin nuorisopsykiatrian poliklinikan ylilääkäriltä Anders Sandqvistilta tyrmäävän vastaanoton. Sandqvistin budjettileikkaus tarkoittaä käytännössä sitä, että hyvin moni lapsi ja nuori jää ilman hoitoa. Mikäli valtionavustus poistuu, rahaa olisi löydyttävä kunnilta. - Kuntien taloustilanne on vaikea. On vaikea uskoa, että näin lyhyellä varoitusajalla, muutaman kuukauden sisällä, löytyisi niin paljon varoja, ylilääkäri Sandqvist sanoo. Vertailussa Suomi pärjäsi hyvin Suomessa on noin 600 lasten ja nuorten psykiatrian sairaalapaikkaa. Kansainvälisessä vertailussa Suomi pärjää hyvin: hoito on korkeatasoista. Jonoja on pystytty purkamaan lisäämällä päiväsairaalatoimintaa. Rahapula uhkaa taas hyvin alkanutta kehitystä. Tutkija Ellilän mielestä nyt pitäisi entisestään kehittää kotihoitoa. - Yllättävän poukkoilevaa. Näin ei voi toimia, kun kyseessä on pitkäaikaisen hoidon loppuun saattamienn, sanoo puolestaan Tyksin Anders Sandqvist. YLE Uutiset

Lue seuraavaksi