1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomi voitti Eurovision tanssikilpailut

Suomi on voittanut kaikkien aikojen ensimmäisen Eurovision tanssikilpailun. Suomen edustajat Katja Koukkula ja Jussi Väänänen saivat yhteensä 132 pistettä. Toiseksi tuli Ukrainan pari 121 pisteellä ja kolmanneksi Irlanti 95 pisteellä.

Kaikkiaan 16 maan tanssiparit kilpailivat Lontoossa. Suomen lisäksi kilpailussa olivat mukana Alankomaat, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Itävalta, Kreikka, Liettua, Portugali, Puola, Ruotsi, Saksa, Sveitsi, Tanska, Ukraina ja Venäjä.

Jokainen kilpapari esitti kaksi tanssia. Toinen tanssi oli joko vakio- tai latinalaistanssi ja toinen vapaavalintainen tanssi. Tähän freestyle-numeroon täytyi sisältyä jokin kansallinen piirre.

Suomalaispari tanssi ensimmäisenä tanssinaan rumban ja freestyle-numeronaan paso doble -variaation Apocalyptican sellohevin säestyksellä.

Suomalaisten kilpailutanssit poikkesivat niin koreografialtaan, tulkinnaltaan kuin musiikkivalinnoiltaankin muiden maiden kepeämmästä linjasta. Lisäksi Katja Koukkula ja Jussi Väänänen olivat yksi harvoista kisan ammattilaistanssipareista.

Eurovision laulukilpailusta tuttuun tyyliin tv-katsojat valitsivat tanssikilpailun voittajan Euroopan laajuisessa puhelin- ja tekstiviestiäänestyksessä. Oman maan edustajia ei voinut äänestää.

Toisin kuin Eurovision laulukilpailussa on tapana, Suomi ei järjestä tanssikilpailuja ensi vuonna. Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC järjestää kilpailut kahtena ensimmäisenä vuotena Lontoossa.

YLE Uutiset