Eurotanssien voittajapari uskoo pärjänneensä aitoudella

Suomi on voittanut kaikkien aikojen ensimmäisen Eurovision tanssikilpailun. Suomen edustajat Katja Koukkula ja Jussi Väänänen saivat 132 pistettä. Toiseksi tuli Ukrainan pari 121 pisteellä ja kolmanneksi Irlanti 95 pisteellä. Finaali uusitaan TV2:ssa sunnuntaina 2.9. klo 23.15.

kulttuuri

Kaikkiaan 16 maan tanssiparit kilpailivat Lontoossa lauantaina. Jokainen kilpapari esitti kaksi tanssia. Suomalaisten kilpailutanssit poikkesivat niin koreografialtaan, tulkinnaltaan kuin musiikkivalinnoiltaankin muiden maiden kepeämmästä linjasta. Suomalaispari tanssi ensimmäisenä tanssinaan rumban ja freestyle-numeronaan paso doble -variaation Apocalyptican sellohevin säestyksellä. Katja Koukkula ja Jussi Väänänen uskovat, että puhelinäänestyksellä ratkenneessa kisassa heidän valttinaan oli aitous. - Pyrittiin tekemään mahdollisimman rehelliset ja aidot tanssiesitykset. Ehkä niistä välittyi tarina, joka me haluttiin kertoa, ja ihmiset kokivat olevansa osa sitä, arvelee Väänänen. - Meidän tanssiamme on nyt nähnyt useampi ihminen kuin koskaan aikaisemmin. Hienoltahan se tuntuu, kun tavalliset ihmiset ovat tykänneet ja äänestäneet meitä, Koukkula riemuitsee. Kilvassa mukana vain vähän ammattilaispareja

Suurimmasta osasta maita kisaan oli lähetetty paikallisten Tanssii tähtien kanssa -kilpailujen voittajat. Eurotanssit voittaneet Väänänen ja Koukkula olivat yksi muutamista kisan ammattilaistanssipareista. - Erilaisten parien valinta oli varmaankin ensimmäisen vuoden kokeilu, jotta nähdään, mihin suuntaan ohjelmaa kannattaa lähteä viemään, Väänänen arvelee. Koukkulan mielestä oli hienoa, että YLE ja muutamat muut yleisradioyhtiöt laittoivat ammattitanssijat edustamaan maataan. Hän toivoo, että vastedeskin Eurovision tanssikilpailussa nähtäisiin ammattitanssijoita, jotta ohjelmasta tulisi pitkäikäinen. Koukkula uskoo myös, että tulevaisuudessa kisassa nähdään muutakin kuin kilpatanssia. Toisin kuin Eurovision laulukilpailussa on tapana, Suomi ei järjestä tanssikilpailuja ensi vuonna. Britannian yleisradioyhtiö BBC järjestää kilpailut kahtena ensimmäisenä vuotena Lontoossa. - Olisihan se ollut älyttömän kivaa, jos kisat olisivat olleet Suomessa. Mutta järjestelyistä on päätetty jo ajat sitten. Ja halvemmaksihan tämä tulee, joten YLE on varmaan tyytyväinen, pari naurahtaa. Tanssijat uskovat, että heidän voittonsa jatkaa viime vuosina nähtyä tanssiharrastuksen nostetta, johon esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa -ohjelma on vaikuttanut.

- Toivottavasti Eurotanssit antavat ihmisille mahdollisuuden nähdä, minkälaista tanssi on kauan tehtynä, eikä pelkästään viihdeohjeman muotona, Väänänen sanoo.

Koukkula veikkaa, että samalla tulee myös arvostusta suomalaisille tanssijoille sekä heidän pitkäjänteiselle työlleen.

Koukkula ja Väänänen palaavat normaaliin arkeen saavuttuaan taas Suomeen. Luvassa on opetustyön lisäksi esiintymisiä muun muassa TV- ja teatteriproduktioissa. He toivovat, että Eurotanssien voitto poikisi heille myös uusia työmahdollisuuksia.

Lähteet: YLE Uutiset