Pohjois-Korea sanoo päässeensä pois USA:n listalta

Pohjois-Korea sanoo Yhdysvaltojen suostuneen poistamaan Pohjois-Korean terrorismia tukevien maiden listalta.

Ulkomaat

Pohjois-Korean ulkoministeriö kertoi, että Yhdysvallat on luvannut ryhtyä poliittisiin ja taloudellisiin korvaustoimiin.

Lisäksi Yhdysvallat kumoaa täysin pakotteet, joita se oli määrännyt lain perusteella, joka kieltää kaupankäynnin vihollismaiden kanssa. Yhdysvallat ei ole vielä kommentoinut Pohjois-Korean uutista.

Pohjois-Korea lopettaa ydinohjelmansa Aiemmin maanantaina Pohjois-Korea kertoi aikovansa lopettaa kaikki ydinohjelmansa tämän vuoden loppuun mennessä. Asiasta kertoi Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Chris Hill. Hillin mukaan Pohjois-Korea tekee täydellisen selvityksen kaikista ydinhankkeistaan ja lopettaa ne. Yksityiskohdista sovitaan Kiinassa käytävissä kuuden osapuolen neuvotteluissa myöhemmin tässä kuussa. Ilmoitus tuli sen jälkeen kun Pohjois-Korea ja Yhdysvallat olivat neuvotelleet kahden päivän ajan tiiviisti Genevessä. Sovinnollisena lokakuisen ydinkokeensa jälkeen esiintynyt Pohjois-Korea on jo sulkenut Yongbyonin ydinreaktorin vastineeksi 50 000 tonnin polttoainetoimituksista. Helmikuussa saavutetun sopimuksen toteutuminen viivästyi kuitenkin useilla kuukausilla Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean kiistellessä macaolaiselle pankkitilille jäädytetyistä pohjoiskorealaisvaroista. Viimein heinäkuussa Pohjois-Korea ilmoitti sulkeneensa ainoan toimivan ydinreaktorinsa Yongbyonissa. Pohjois-Korealle on luvattu lisäksi 950 000:n tonnin edestä polttoöljyä mikäli se lopettaa kaikki ydinohjelmansa. Suljetulla diktatuurilla epäillään olevan salaisia hankkeita, joista ei ole mitään tietoa. Hill korosti alustavan sovun koskevan kaikkia ydinhankkeita, myös uraanin rikastusta.

- Kun puhumme kaikista ydinhankkeista niin me todella tarkoitamme kaikkia ydinhankkeita, Hill sanoi kiitellen neuvottelujen hyvää tunnelmaa.

Neuvotteluissa keskusteltiin myös edellytyksistä poistaa Pohjois-Korea Yhdysvaltain pitämältä terroristivaltioiden listalta. Pohjois-Korean ydinohjelman lopettamisesta on käyty lukuisia neuvottelukierroksia vuodesta 2003 alkaen.

Lähteet: Reuters, CCN, AP, BBC