Wallinille suuttuneet elokuvatuottajat lakkoon

Kolmisenkymmentä kotimaista elokuvantuottajaa on julistanut tuotantosulun, joka koskee vireillä olevia elokuvahankkeita. Tuottajat protestoivat sululla sitä, että valtion ensi vuoden budjettiin ei ole varattu lisärahaa kotimaiselle elokuvatuotannolle. Heidän mielestään kulttuuriministeri Stefan Wallin on pettänyt lupauksensa.

kulttuuri

Suomalaisen elokuvan julkinen rahoitus on alle puolet siitä, mitä se on muissa Pohjoismaissa. Hallitusohjelmassa mainitaankin elokuva yhtenä painopistealueena. Lisäksi kulttuuriministeri Wallin väläytti kesäkuussa mahdollisuutta antaa elokuva-alalle 1,2 lisämiljoonaa ensi vuoden budjetissa.

Elokuvatuotantojen veikkausvoittovaroista saama tuki on ensi vuoden budjettiesityksessä kuitenkin sama kuin tänäkin vuonna eli 13,5 miljoonaa euroa. Lisäksi elokuvakulttuuri saa nelisen miljoonaa euroa muuta tukea, johon kuuluvat muun muassa Suomen elokuvasäätiön toimintamenot.

Tuottajat haluavat lisärahaa jo ensi vuonna Julkilausuman on allekirjoittanut 28 kotimaista elokuvatuottajaa. Mukana ovat muun muassa Jörn Donner, Aki Kaurismäki, Timo Koivusalo, Auli Mantila, Ilkka Matila, Claes Olsson, Marko Röhr ja Markus Selin. He ilmoittavat sopineensa, etteivät aloita uusia elokuvahankkeita ennen kuin elokuva saa 1,2 miljoonan lisäyksen jo ensi vuodeksi. Tämän vuoden tuen avulla tehdyt elokuvat tehdään kuitenkin valmiiksi. Julkilausumassa huomautetaan myös, että yhden elokuvan tekemiseen käytetyt rahat tuottavat valtiolle verotuloja pääsylippujen ja palkkojen kautta. Kymmenen vuoden aikana kotimainen elokuva on kerännyt 15 - 25 prosentin osuuden elokuvakatsojista. Lisäksi tuottajat laskevat, että yksittäisen elokuvan saama maksimituki ei ole noussut kymmeneen vuoteen, vaikka tuotantokustannukset ovat kaksinkertaistuneet. Tästä opetusministeriö tosin on eri mieltä. Sen mukaan elokuvataiteen edistämisen määrärahaa on vuodesta 2000 lähtien nostettu reippaasti, ja kokonaismäärärahat ovat nousseet 62 prosenttia eli yhteensä 6,7 miljoonaa euroa. Erityisesti elokuvatuottajia korpeaa valtion kymmenien miljoonien tuki Kansallisoopperalle. He päättävät julkilausumansa näin: "Entä jos lisärahaa ei tule? Siinä tapauksessa valtio voi meidän puolestamme siirtää koko ensi vuoden elokuvatuen vaikeuksissaan piehtaroivalle Kansallisoopperalle." Wallin: Kulttuurirahojen jaossa pelivaraa on vain vähän

Kulttuuriministeri Stefan Wallin (r.) sanoo julkisuuteen toimittamassaan vastauksessa tukevansa elokuvarahoituksen tason kasvattamista.

Hän kuitenkin lisää, että ensi vuoden budjettiesityksessä on veikkausvoittovaroille monta jakajaa. Eri taiteenalojen tarpeita on tarkasteltava oikeudenmukaisesti, Wallin muotoilee.

Wallin myöntää, että elokuvarahoituksen pikaisesta kasvattamisesta on kesäkuussa ollut puhetta Suomen elokuvasäätiön johdon kanssa. Tuolloin ei kuitenkaan ollut vielä tiedossa veikkausvoittovarojen niukka pelivara, sanoo ministeri.

Hän lupaa kuitenkin käydä elokuvarahoituksen korottamismahdollisuuksia vielä läpi, kunhan valtion talousarvioehdotus on valmistunut. Ministerin mielestä suurin vahinko elokuvakulttuurin jatkuvuuden kannalta syntyy, jos tuottajat lopettavat tuottamisen.

Lähteet: YLE Uutiset