1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syöpäjärjestöt: Suolistosyövän seulonta saatava kaikkiin kuntiin

Syöpäjärjestöt suosittaa, että suolistosyövän seulonta tulisi kaikkien kuntien velvoitteeksi. Lisäksi pitäisi pohtia seulontojen kohdeväestön tarkentamista, esimerkiksi laajentamista EU:n suosituksen mukaisesti 50 - 74 -vuotiaisiin, sanoo joukkotarkastusrekisterin johtaja Nea Malila.

Suolistosyöpien seulontaohjelmasta on valmistunut ensimmäinen arviointiraportti. Raportti perustuu kolmen vuoden kokemukseen. Kotiin lähetettävän seulontatestin osallistumisprosentti on 71. Vuosina 2004 - 2006 seulontaan on kutsuttu 53 000 suomalaista yli 150 kunnassa.

Kun suolistosyövän seulonta alkoi 2004, kohdeväestöksi valittiin 60 - 69 -vuotiaat miehet ja naiset. Sukupuoli, aviosääty ja ikä vaikuttavat siihen, kuinka innokkaasti kutsuttava suhtautuu seulontaan.

Nuorin ikäluokka eli vuonna 1946 syntyneet osallistui selvästi laimeammin seulontaan kuin vanhin ikäluokka eli 1940 syntyneet. Alin osallistumisprosentti oli naimattomilla miehillä, kertoo joukkotarkastusrekisterin johtaja, lääketieteen tohtori Nea Malila.

Tähän mennessä suolistosyöpiä on seulonnan perusteella löytynyt 62. Luku ei kuitenkaan ole lopullinen, sillä osa vuoden 2006 toisen kierroksetiedoista puuttuu vielä.

- Syöpiä löytyi odotetusti, suoliston hyvänlaatuisia kasvaimia hieman enemmän kuin arvioimme. Osallistuvuus on erittäin hyvä, arvioi johtaja Nea Malila.

Suolistosyövällä tarkoitetaan paksu- ja peräsuolen syöpää. Se on suomalaisten kolmanneksi yleisin syöpäsairaus. Vuonna 2005 suolistosyöpään sairastui 2 476 ihmistä. Varhaisvaiheessa oleva suolistosyöpä on parannettavissa oleva tauti. Seulonnan tavoite löytää juuri nämä varhaisvaiheen syövät.