1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sierra Leonessa marssitaan vaalirauhan puolesta

Sierra Leonen presidentinvaalien ehdokkaat ovat sopineet yhteisestä marssista vaalirauhan puolesta.

Hallituksen ja opposition ehdokkaat Soloman Berewa ja Ernest Bai Koroma tuomitsevat yhteislausunnossaan pelottelun ja iskut ihmisiä tai heidän omaisuuttaan vastaan. Samalla sovittiin, ettei kumpikaan käytä kampajoinnissaan entisiä aseryhmien jäseniä.

Sopimuksen merkitystä korostaakseen miehet osallistuvat rauhanmarssiin pääkaupungissa Freetownissa torstaina. Sovinnon hengessä matkapuhelinyhtiöt ovat lähettäneet asiakkailleen väkivallattomuuden viestejä ja radioasemat ovat soittaneet pop-lauluja rauhan puolesta.

Poikkeustila mahdollinen Presidentinvaalien ratkaiseva toinen kierros on lauantaina. Koroma sai 44 prosenttia ja Berewa 33 prosenttia ensimmäisen kierroksen äänistä vajaa kuukausi sitten. Kolmanneksi tullut Charles Margai on testamentannut äänensä toisella kierroksella Koromalle. Äänestys sujui rauhallisesti, mutta Koroman ja Berewan kannattajat ovat sen jälkeen ottaneet yhteen useilla paikkakunnilla. Viimeksi lauantaina useita ihmisiä loukkaantui Freetownissa, kun kilpailevat ryhmät kävivät toistensa kimppuun viidakkoveitsin, kepein ja kivin. Väistyvä presidentti Ahmed Tejan Kabbah uhkasi viime viikolla julistaa Sierra Leoneen poikkeustilan, elleivät väkivaltaisuudet laannu. Presidentinvaalit ovat ensimmäiset sen jälkeen, kun YK:n rauhanturvajoukot vedettiin pois maasta kaksi vuotta sitten. Ne valvoivat Sierra Leonen toipumista vuosikymmenen kestäneen raa'an sisällissodan jälkeen.