1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Elokuvataiteen koulutus ei halua innovaatioyliopistoon

Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolla etsitään vaihtoehtoja suunnitellulle innovaatioyliopistolle. Taideteollinen korkeakoulu on ollut mukana valmistelemassa uutta innovaatioyliopistoa, jossa se liittyisi yhteen Helsingin kauppakorkeakoulun ja Teknillisen korkeakoulun kanssa.

kulttuuri

Ryhmä elokuvataiteen professoreita on kuitenkin tunnustellut kaikessa hiljaisuudessa yhteiselon mahdollisuuksia Teatterikorkeakoulun kanssa, kertoo Teatterikoulun rehtori Paula Tuovinen. Tuovisen mukaan professorit ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa erilaisia taideyliopistomalleja kohtaan.

Elokuvataiteen tunnustelut saavat opetusministeri Sari Sarkomaan varuilleen. Ministeri pitää hyvin tärkeänä, että taide on mahdollisimman laajasti mukana innovaatioyliopistossa, koska uudet innovaatiot syntyvät hänen mukaansa taiteen, teknologian ja liiketalouden rajapinnoilla.

Elokuva- ja lavastustaiteen osaston varaesimies professori Matti Kuortti puolestaan pelkää elokuvataiteen näivettyvän kolmen korkeakoulun naimakaupassa.

- Elokuva on kallista ja sen opettaminenkin on kallista. Lisäksi se tuottaa vain vähän. Siihen menee hirveästi rahaa, mutta takaisin ei tule mitään, Kuortti huomauttaa.

Professorin huoli kotimaisen elokuvakoulutuksen tulevaisuudesta perustuu tositapahtumiin:

- Täällä pelätään, että käy samalla tavalla kuin Lontoossa. Royal College of Artissa vaihtui komento ja hallintomalli. Liikemiehet tulivat valtaan ja samalla lopetettiin yksi maailman hienoimmista elokuvaosastoista, Kuortti muistuttaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi