Tutkija: Ampiaisten ja kimalaisten tilanne yhä surkea

Keskikesällä Suomen luonnosta kadonneet ampiaiset ja kimalaiset eivät ole vieläkään palanneet, kertoo Oulun yliopiston Eläinmuseon intendentti Juhani Itämies YLE Uutisille.

luonto

Itämiehen mukaan ampiaisten ja kimalaisten kantojen tulisi tähän aikaan vuodesta olla suurimmillaan, mutta lennossa näitä hyönteisiä on erittäin vähän.

Syytä hyönteiskatoon ei ole löydetty. Itämies arvelee, että syy on jossakin hyönteistaudissa, mutta varmuutta asiaan ei ole saatu.

Koska syksy on tulossa, eivät ampiais- ja kimalaiskannat ehtine toipua. Jäljellä olevat hyönteiskuningattaret menevät pian talvilepoon. Tästä seuraa, että myös ensi vuoden alussa kantojen odotetaan olevan erittäin pienet.

Kuluva vuosi on ollut ampiaisten kannalta erittäin outo, Itämies sanoo. Talven säät olivat sellaiset, että tutkijat uskoivat hyönteiskantojen kärsivän pahasti. Mitä vielä, ampiaisia oli alkuvuonna todella paljon, Itämies huudahtaa. Mutta kesällä sitten tapahtui jotakin, ja niin ampiaiset kuin kimalaisetkin katosivat.

Luontoharrastajat ovat kesän lopulla ihmetelleet myös muiden lentävien hyönteisten vähyyttä. Itämies arvelee, ettei vuosi kuitenkaan ole katastrofi ollut muille kuin ampiaisille ja kimalaisille. Hän tosin myöntää itsekin ihmetelleensä tavallisten kärpästen ja paarmojen vähäisyyttä.

Suomessa kattavaa hyönteismäärän mittausta on vain perhosten osalta, joten asiaan ei voi tieteellisesti antaa varmuutta. Alueellista vaihtelua on paljon, ja esimerkiksi yöperhosten määrä on ollut suorastaan suuri.

Hyttysistä voidaan huomata, että niiden ensimmäinen kanta kuoriutui varhain. Ne ehtivät kuolla suurelta osin pois ennen kuin kesän toinen, pienempi kanta kuoriutui heinäkuun lopulla, Itämies puntaroi. Tästä syystä osassa maata hyttysiä oli vähän. Lounais-Suomessa ja osassa Lappia niitä kyllä on ollut aivan riittämiin, tutkija naurahtaa.

Itämies on kiinnostunut ilmastonmuutoksen vaikutuksesta hyönteiskantoihin. Hän arvelee, että sateisuuden muutokset vaikuttavat hyönteisiinkin. Kun ilmastonmuutoksen myötä sateet tulevat yhä useammin paikallisina kuuroina ja toisin paikoin jäävät tulematta, tällä on vaikutusta hyönteispopulaatioihin.

Lähteet: YLE Uutiset