Äiti Teresan kuolemasta kymmenen vuotta

Äiti Teresan kuolemasta on kulunut kymmenen vuotta. Elämänsä köyhien ja sairaiden auttamiselle omistanut äiti Teresa kuoli Intian Kalkutassa 5.9.1997. Kuolinsyynä oli sydänkohtaus.

Ulkomaat

Äiti Teresa, alkuperäiseltä nimeltään Agnes Gonxha Bojaxhiu syntyi vuonna 1910 Skopjessa, nykyisessä Makedoniassa. Jo 12-vuotiaana hän päätti hakeutua lähetystyöhön Intiaan. Toive toteutui vuonna 1929. Äiti Teresa palkittiin vuonna 1979 Nobelin rauhanpalkinnolla. Vuonna 2003 Vatikaani julisti hänet autuaaksi, mikä mahdollistaa myöhemmän pyhimykseksi julistamisen. Tuore kirja kertoo konservatiivisena katolilaisena tunnetun äiti Teresan horjuneen uskossaan. Nunnan kirjeisiin pohjautuvan Mother Teresa: Come Be My Light (Äiti Teresa: Tule valokseni) -kirjan mukaan hän epäili ajoittain jopa Jumalan olemassaoloa.

Kirjeistä ilmenee, ettei nunna kyennyt tuntemaan Jumalan läsnäoloa lähes kaikkien niiden 50 vuoden aikana, jotka hän teki laupeudentyötä Kalkutan slummeissa. Kirjeissään hän puhuu kärsimästään pimeydestä, yksinäisyydestä ja kidutuksesta. Aika ajoin hän epäili myös omien puheittensa vilpittömyyttä ja syytti itseään tekopyhyydestä. Äiti Teresa itse pyysi, että nyt julkaistut kirjeet tuhottaisiin hänen kuolemansa jälkeen. Katolinen kirkko halusi kuitenkin säilyttää kirjeet.

Äiti Teresan vuosikymmenien ajan tuntenut pastori Lucas Sircar sanoo, että epäuskon hetkistään huolimatta äiti Teresa osoitti suuruutensa ja uskonsa vahvuuden jatkamalla valitsemallaan tiellä.

Lähteet: YLE Uutiset