Asteroidien kolari koitui dinosaurusten kohtaloksi?

Dinosaurusten sukupuutto johtui uuden teorian mukaan siitä, että kaksi suurta asteroidia oli törmännyt toisiinsa kaukaisella asteroidivyöhykkeellä lähes sata miljoonaa vuotta aiemmin.

Ulkomaat

Yhdysvaltalais-tshekkiläinen tutkijaryhmä sanoo, että jättiläiset olivat läpimitoiltaan 170 kilometriä ja 60 kilometriä. Ne hajosivat törmäyksessään kappaleiksi, ja yksi suurimmista päätyi Maahan. Osa muista kappaleista tömähti Kuuhun, Venukseen ja Marsiin ja runteli niiden pinnalle kraatereita.

Tutkijat tulivat tulokseensa sovittelemalla yhteen kuvia asteroidinkappaleista ja tekemällä hiilikokeita. Antoisin johtolanka oli Baptistina-niminen asteroidi, jonka kanssa samaa rataa kiertää useita pieniä kivenkappaleita. Niiden murtopinnat sopivat yhteen kuin palapeli.

Vuosimiljoonien aikana kappaleet lottonivat omille teilleen Auringon säteilyhiukkasten vaikutuksesta. Vähitellen asteroidivyöhykkeeltä karkasi murikoita, joista suurimpien läpimitta oli yli kymmenen kilometriä, ja planeettojen vetovoima imaisi ne mukaansa.

Noin 65 miljoonaa vuotta sitten yksi kappaleista syöksyi Maahan. Se aiheutti tulimyrskyn ja nosti tomupilven, joka himmensi auringonpaisteen. Ympäristömuutos osoittautui liian suureksi dinoasauruksille.

180 kilometriä leveä kraateri on nykyisellä Jukatanin niemimaalla Meksikossa. Coloradolaisen tiedeinstituutin tutkijat William Bottke, David Vokrouhlicky ja David Nesvorny jatkoivat tutkimustaan ottamalla törmäyspaikalta maanäytteitä.

He löysivät jälkiä hiilikondriitista, jonka perusteella he pitävät 90-prosenttisen varmana, että jättiläiskivi oli Baptistina-perheen karkulainen.

Baptistina-pommituksen huippu tapahtui noin sata miljoonaa vuotta sitten, mutta se ei ole vieläkään ohi, tutkijat varoittavat. Heidän mukaansa noin viidennes Maan läheisyydessä havaituista asteroideista on edelleen samaa alkuperää.

Lähteet: AFP