Yhteiskuntakriittinen irakilainen sai AVEKin mediataidepalkinnon

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK on myöntänyt mediataidepalkintonsa yhteiskuntakriittiselle ja tuotteliaalle irakilaissyntyiselle taiteilijalle. AVEKin 12 000 euron palkinto jaettiin torstaina.

kulttuuri

AVEK-raadin mukaan Adel Abidinin yhteiskuntakriittiset ja poliittiset teokset avautuvat hyvin erilaisille yleisöille ilman taustoihin perehtymistä. Abidinia kiitellään myös spontaaniudesta ja ajankohtaisiin aiheisiin tarttumisesta.

Abidin käyttää taiteessaan pääasiassa videota ja videoinstallaatiota. Hänen aiheinaan ovat olleet muun muassa parisuhde, Irakin sota, uskonto ja siirtolaisiin liitetyt stereotypiat.

Irakin Bagdadissa vuonna 1973 syntynyt Abidin on asunut Suomessa vuodesta 2001. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2005.

Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä Helsingissä ja Bagdadissa sekä osallistunut moniin kansainvälisiin ryhmänäyttelyihin. Seuraavaksi Abidinin töitä voi nähdä 7.9. 2007 - 6.1.2008 Suomen valokuvataiteen museon uudessa teemanäyttelyssä Pahan luonto. Lisäksi tulossa on yksityisnäyttely San Franciscon Triple Base Galleryssä marraskuussa, MUU-galleriassa helmikuussa 2008, New Yorkin White Boxissa keväällä 2008 sekä Kiasman Kontti-galleriassa keväällä 2009. Abidin on mukana Venetsian biennaalissa Pohjoismaisen paviljongin Welfare - Fare Well -näyttelyssä. Venetsiassa on marraskuun loppuun saakka esillä teos Abidin Travels - Welcome to Baghdad on videon, julisteiden ja esitteiden avulla luotu ironinen matkatoimisto, joka markkinoi lomamatkoja sodan runtelemaan Bagdadiin. YLE Uutiset Taiteilijan nettisivu. (siirryt toiseen palveluun) Taiteilijan luoma ironinen matkatoimisto. (siirryt toiseen palveluun)