1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Syöpäpotilaiden kipulääkityksessä kitsastellaan

Syöpäkivuista on julkaistu kaikkien aikojen laajin eurooppalainen tutkimus. Tutkimuksesta käy ilmi, että kipuja lievitetään Suomessa vähemmän kuin muissa Euroopan maissa. Muissa Euroopan maissa potilaille annetaan huomattavasti enemmän voimakasta kipulääkitystä.

Kotimaan uutiset

Monet suomalaiset syöpäpotilaat joutuvat kestämään kipua poikkeuksellisen paljon. Yli puolet syöpäpotilaista kokee kovaa kipua toistuvasti. Joka kolmannen potilaan kipua ei hoideta lainkaan.

Yksi syy nousee ylitse muiden. Kipulääkitystä, erityisesti morfiinisukuista opioidia, annetaan Suomessa suorastaan pihtaillen verrattuna muihin Euroopan maihin.

Kivusta seuraa masennusta ja ahdistusta:

- Mikä on parempi: Elää ilman kipuja vai elää pitempään? Kyllä minä itse tiedän mitä haluaisin, toteaa Lasse Svahnström, joka sairastui mahasyöpään kymmenen vuotta sitten.

Kivunhoidon erikoislääkäri Eero Vuorinen arvioi YLE Uutisille, että niukka lääkitys johtuu osittain asenteista: kipua ei mielletä vaaralliseksi, mikä näkyy hoidossa. Toiseksi syyksi hän näkee sen, ettei tietämys oikeanlaisesta lääkityksestä ole vielä yltänyt kaikkialle.

Vuorinen uskoo tilanteen paranevan, jos hoitajat kuuntelisivat potilaita nykyistä paremmin. Hän peräänkuuluttaa myös päättäjien entistä tarmokkaampaa toimintaa ja kriteerejä, jotka yhtenäistäisivät kivunhoidon käytäntöjä.

European Pain in Cancer -selvityksessä oli mukana yli 4 000 syöpäpotilasta 12 Euroopan maasta.

YLE Uutiset

Lähteet: European Pain in Cancer -tutkimus

Lue seuraavaksi