Hyppää sisältöön

Halonen ja Vanhanen eri linjoilla Häkämiehen kanssa

Presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ovat eri linjoilla puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.) turvallisuusnäkemysten kanssa. Yhdysvalloissa puhunut Häkämies sanoi torstaina, että Suomen kolme tärkeintä turvallisuushaastetta ovat Venäjä, Venäjä ja Venäjä.

Presidentti Halonen huomauttaa, että ulkomailla edustetaan Suomea. Tuolloin hänen mukaansa on toivottavaa, ettei synny käsityksiä, jotka ovat Suomen yhteisen linjan vastaisia.

Pääministeri Vanhasen mukaan Häkämies käytti puheessaan Yhdysvalloissa henkilökohtaista retoriikkaa, joka herättää kysymyksiä. Suomen turvallisuuden haaste on laajemmalla kuin Venäjä, joka on Vanhasen mielestä retorinen tehokeino.

Myös presidentti Halonen kuvaa Häkämiehen kommenttien painotuksia aika lailla persoonallisiksi.

Tuomioja: Harkintakyvyn puutetta

Entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan mielestä kokoomuslaisen puolustusministeri Jyri Häkämiehen puheet osoittavat puolestaan harkintakyvyn puutetta.

Erkki Tuomiojan mukaan arvio oli yksipuolinen ja täysin väärässä paikassa tehty. Tuomioja kysyi miten sopivalta tuntuisi se, että suomalainen ministeri menisi Moskovaan ja varoittaisi Yhdysvaltain voimapolitiikan riskeistä.

Tuomioja muistutti , että Yhdysvallat on tällä hetkellä ainoa voimapolitiikkaa käyttävä suurvalta. Tuomioja kysyy myös miten pitkälle tällaista oli valmisteltu hallituksessa ja presidentin kanssa.

Tuomioja ei itse näe Venäjässä uhkaa ja sanoo Suomen noudattavan edellisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon linjaa. Samalla hän toivoi, ettei kokoomuksen linja ole Suomen linja.

Tuomioja esitti näkemyksiään aamulla YLE Radio 1:n ykkösaamussa.