Ulkomaalaisviraston ylijohtaja arvostelee kirkkoa

Ulkomaalaisvirasto arvostelee kirkon toimintatapoja iranilaisen kurdinaisen turvapaikkahakemusta koskevassa tapauksessa. Ulkomaalaisviraston ylijohtaja Jorma Vuorio sanoo Savon Sanomissa, että seurakuntien tehtävä ei ole neuvoa, millaisia päätöksiä ulkomaalaisvirasto tekee.

Vuorion mielestä kirkko käyttää tiedotusvälineitä hyväkseen vaikuttaakseen turvapaikanhakijoiden kohtaloon.

YLE Uutisten tavoittaman Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteerin Heikki Huttusen mielestä avoimessa oikeusvaltiossa viranomaisten päätöksiä pitää voida kyseenalaistaa.

Hänen mukaansa jos julkisuus vaikuttaa tällaisessa prosessissa, se on osa demokratiaa. - Jos asioita täytyy käsitellä salaa ja piilossa, niin niissä on jotain hämärää.

Räsänen: Kirkolla oikeus mielipiteeseen Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen muistuttaa, että myös kirkolla on oikeus mielipiteeseen. Ulkomaalaisviraston ylijohtaja Jorma Vuorio totesi, että seurakuntien tehtävä ei ole neuvoa, millaisia päätöksiä ulkomaalaisvirasto tekee. - Kirkolla on täysi oikeus osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun myös turvapaikan hakemiseen liittyvästä päätöksenteosta, Räsänen vastaa Vuorion esittämään kritiikkiin. Räsänen ihmettelee, miksi turvapaikan hakuun liittyvä viranomaisten toiminta olisi kaiken arvostelun yläpuolella. - Kirkko ei ole piilotellut turvapaikkaa hakevia viranomaisilta tai toiminut muutoinkaan lainvastaisesti, Räsänen muistuttaa. Turun Mikaelin seurakunta otti Iranin kurdin Naze Aghain suojiinsa tämän saatua kielteisen päätöksen ensimmäisestä turvapaikkahakemuksestaan kesällä. Perjantaina Helsingin hallinto-oikeus keskeytti käännytyksen naisen haettua uudestaan turvapaikkaa. Kuopiossa kirkko on ottanut suojiinsa sudanilaisen Anna Ladon. Sinnemäki: Uvin toiminnan selvityksellä kiire

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki vaatii Ulkomaalaisviraston toiminnan selvityksen kiirehtimistä. Selvitys Uvin toiminnasta on kirjattu nykyiseen hallitusohjelmaan.

- On monia muitakin tapauksia, jotka sotivat kansalaisten oikeustajua vastaan, Sinnemäki totesi Helsingin Metsälän vastaanottokeskuksen edessä lauantaina järjestetyssä iranilaisen Naze Aghain tukimielenosoituksessa.

Sinnemäen mukaan turvapaikan saamisen kynnys on Suomessa liian korkealla.

- Olen tyytyväinen, että kirkko on toiminnallaan haastanut päättäjät arvokeskusteluun siitä, kenelle meidän pitää antaa suojelua ja millä perustein, Sinnemäki sanoo.