Intia jää toistaiseksi Apecin ulkopuolelle

Intia jää toistaiseksi Aasian ja Tyynenmeren maiden järjestön Apecin ulkopuolelle. Apecin vuosikokouksen isäntämaan Australian pääministeri John Howard sanoi kokouksen päätteeksi, että jäsenyyttä voitaisiin käsitellä kolmen vuoden kuluttua. Järjestö ei ole ottanut uusia jäseniä kymmeneen vuoteen.

Ulkomaat

Intia on havitellut Apecin jäsenyyttä vahvan talouskasvunsa ja nopeasti lisääntyneiden kauppakontaktiensa vuoksi. Australia on tukenut Intian mukaantuloa järjestöön.

Osa järjestön läntisistä jäsenmaista on kuitenkin suhtautunut torjuvasti Intian jäsenyyteen, sillä sen pelätään lisäävän Aasian vaikutusvaltaa ja painoarvoa Apecin sisällä.

Intian ohella Apecin mahdollisia jäsenehdokkaita ovat Kolumbia, Ecuador, Macao, Mongolia, Pakistan, Panama, Sri Lanka, Kambodzha, Laos ja Myanmar.

Vuonna 1989 perustettuun järjestöön kuuluvat Australia, Brunei, Kanada, Chile, Hongkong, Indonesia, Japani, Etelä-Korea, Malesia, Meksiko, Uusi-Seelanti, Papua-Uusi Guinea, Peru, Filippiinit, Venäjä, Singapore, Taiwan, Thaimaa, Yhdysvallat ja Vietnam.

Lähteet: AFP