Otsonikerros uusiutuu hitaasti

Haitalliselta UV-säteilyltä suojaava otsonikerros uusiutuu hitaasti, kertoo ympäristöministeriön tuore raportti. Otsonikerros uusiutuu 1980-lukua edeltävään kuntoon Etelänavan yllä noin vuoden 2070 aikoihin ja Pohjoisnavan yläpuolella noin vuonna 2050.

luonto

Otsonikerroksen paksuus vaihtelee luonnostaan vuodenaikojen ja maapallon leveyspiirin mukaan. 1970-luvulta lähtien sen tuhoutuminen on ollut luontaista voimakkaampaa ja johtanut tunnettuihin aukkoihin Etelänavan yläpuolella sekä merkittävään otsonikerroksen ohenemiseen myös arktisilla alueilla.

Otsonikerroksen ja ilmastonmuutoksen välinen yhteys on monimutkainen ja yhä puutteellisesti tunnettu. Kasvihuoneilmiön on kuitenkin pääsääntöisesti katsottu pahentavan otsonikerroksen tilannetta.

Otsonikerrosta heikentäviä aineita tunnetaan noin sata. Niitä on käytetty moniin eri käyttötarkoituksiin, muun muassa ponneaineena aerosolipulloissa, sammutusaineena ja liuottimena.

Lähes kaikki otsonikerrosta tuhoavat aineet ovat myös voimakkaita kasvihuonekaasuja. Näiden otsonikerrosta heikentävien aineiden tilalle on kehitetty yhdisteitä, jotka eivät sisällä klooria tai bromia. Nämä aineet eivät varsinaisesti tuhoa otsonikerrosta, mutta niillä on usein merkittävä, ilmastoa lämmittävä vaikutus.

20 vuotta sitten allekirjoitettu Montrealin pöytäkirja aseittaa rajoituksia otsonikerrosta heikentävien aineiden tuotannolle ja kulutukselle. Nykyisin näiden aineiden tuotanto ja käyttö on teollisuusmaissa jo pääosin kielletty. Kehitysmaille on annettu aineista luopumiselle noin kymmenen vuoden siirtymäaika.

Maailman terveysjärjestö WHO laskee, että sopimus on onnistunut 20 vuodessa vähentämään otsonikerrosta heikentävien aineiden kulutusta maailmanlaajuisesti 95 prosentilla. WHO:n mukaan sopimuksen avulla maailmassa on säästytty myös yli 20 miljoonalta syöpätapaukselta ja yli 130 miljoonalta silmäsairaudelta.

Montrealin sopimuksella on ollut merkittävä vaikutus myös ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Arvion mukaan otsonisopimuksen avulla on pystytty vähentämään kasvihuonekaasuja yhteensä kymmenillä miljardeilla tonneilla. Tämä on enemmän kuin teollisuusmaiden kasvihuonekaasupäästöt yhteensä vuonna 1990, mitä pidetään Kioton ilmastosopimuksen perusvuotena.

YLE Uutiset Nasan Ozone Watch -sivusto (siirryt toiseen palveluun)