Venäjän uudeksi pääministeriksi Viktor Zubkov?

Venäjän hallitus on eronnut. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Mihail Fradkov sanoo hallituksensa eron syyksi lähestyvät poliittiset tapahtumat Venäjällä. Venäjän tiedotusvälineiden mukaan maan uudeksi pääministeriksi aiotaan nimittää Viktor Zubkov.

Ulkomaat

Zubkov johtaa talousrikoksia tutkivaa virastoa. Viktor Zubkovin nimittäminen pääministeriksi on lähetetty parlamentin alahuoneen duuman hyväksyttäväksi, sanoo parlamentin puhemies Boris Gryzlov. Gryzlovin mukaan parlamentti ottaa kantaa asiaan perjantaina

Presidentti Vladimir Putin on keskiviikkona hyväksynyt hallituksen eronpyynnön.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Mihail Fradkov sanoo hallituksensa eron syyksi lähestyvät poliittiset tapahtumat Venäjällä.

Putin sanoi hallituksen eroilmoituksen hyväksyessään, että Venäjän on nyt valmistauduttava maaliskuun 2008 presidentinvaaleihin, kertoo uutistoimisto Interfax. Parlamentin alahuoneen vaalit järjestetään joulukuussa.

Fradkov sanoo haluavansa antaa presidentti Putinille täyden vapauden tehdä henkilövalintoja. Fradkov jatkaa virkaatekevänä pääministerinä siihen asti, kun uusi pääministeri on nimitetty.

Yhdysvallat ei puutu Venäjän hallituksen eroon. Valkoisen talon mukaan kyseessä on Venäjän sisäinen asia.

- On venäläisten asia päättää johtajistaan. Yhdysvallat odottaa maiden välisten hyvien suhteiden jatkuvan, Valkoisen talon edustaja Gordon Johndroe kommentoi. Hallituksen ero ei vaikuttane talouteen Venäjällä hallituksen hajottamisen ei uskota vaikuttavan merkittävästi maan talouteen. Parlamentin alahuoneen varapuhemies Ljobov Sliska uskoo, että keskiviikkoinen hallituksen hajottaminen ei johda taloudelliseen kriisiin, kertoo uutistoimisto Itar-tass. Putinin uskotaan nimittävän uudeksi pääministeriksi henkilön, joka on vahvoilla Venäjän seuraavaksi presidentiksi. Talouslehti Vedomosti ennakoi keskiviikkona, että pääministeriksi olisi nousemassa varapääministeri Sergei Ivanov. 54 -vuotias Ivanov on Putinin tavoin entinen tiedustelupalvelu KGB:n agentti ja kotoisin Pietarista. Toisena pääehdokkaana pääministeriksi pidetään 41 -vuotiasta varapääministeriä Dmitri Medvedeviä. Medvedev on myös valtion omistaman kaasujätti Gazpromin hallituksen puheenjohtaja. Myös muita nimiä on ollut julkisuudessa esillä. Vanhanen odottaa nimitystä mielenkiinnolla Pääministeri Matti Vanhanen toivoo, että Venäjän uusi pääministeri olisi mahdollisimman aktiiivnen. Vanhanen ja hänen tämänpäiväinen vieraansa, Puolan pääministeri Jaroslaw Kaczynski kertovat reaktioistaan yhteisessä tiedotustilaisuudessa. Vanhanen uskoo, että hallituksenvaihdoksella on yhteys tuleviin poliittisiin tapahtumiin. - Nimityksestä tulee hyvin mielenkiintoinen, koska sillä saattaa olla kytkentä tulevien presidentinvaalien ehdokkuuteen. Tätä emme tiedä, mutta näin saattaa olla, Vanhanen sanoo.

Lähteet: Itar-Tass, Reuters, YLE Uutiset