Indonesian toinenkin tsunamivaroitus peruttiin

Indonesiassa torstaina annettu toinenkin tsunamivaroitus on peruttu. Indonesian ilmatieteenlaitos antoi varoituksen noin tunti sen jälkeen, kun maanjäristys oli ravistellut Sumatran saarta.

Ulkomaat

Järistys oli voimakkuudeltaan 6,8 Richterin asteikolla.

Aiemin torstaina järisi maan itäosassa Sulawesin saaren pohjoispuolella. Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 6,4 Richterin asteikolla. Järistyksen takia annettiin tsunamivaroitus, joka on kuitenkin sittemmin peruttiin.

Sumatran saarta ovat puolestaan ravistelleet voimakkaat jälkijäristykset keskiviikkoisen ensimmäisen järistyksen jälkeen. Järistysten ennustetaan jatkuvan vielä jonkin aikaa.

Aikaisemmissa järistyksissä on Indonesian viranomaisten mukaan kuollut ainakin yhdeksän ihmistä ja kymmeniä loukkaantunut. Romahtaneiden rakennusten raunioissa saattaa olla vielä lisää uhreja.

Tuhojen arviointi on vielä kesken, sillä tietoliikenneyhteydet monille alueille ovat poikki. Jatkuvat jälkijäristykset haittaavat avustusten kuljettamista alueelle.

Ensimmäinen järistys eilen tuhosi rakennuksia useissa kaupungeissa. Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 8,4 Richterin asteikolla, eli enemmän kuin kertaakaan ennen tänä vuonna. Se tuntui Singaporessa, Thaimaassa ja Malesiassa asti.

Myös jälkijäristysten voimakkuudet ovat olleet uutistoimisto Reutersin mukaan noin 7 Richterin asteikolla.

Jälkijäristysten takia annettiin lukuisia tsunamivaroituksia Intian valtameren rannikkovaltioissa, jopa Afrikassa asti. Vaarallisia hyökyaaltoja ei kuitenkaan havaittu.

Kaaosta ja paniikkia

Padangin kaupungissa Sumatran länsirannikolla järistykset ovat aiheuttaneet sekasortoa ja paniikkia. Monet ovat paenneet kaupungista sisämaahan ja liikenneruuhkat ovat valtavat.

Järistykset romahduttivat muun muassa kaupungin suurimman sairaalan ja loukkaantuneita jouduttiin siirtämään osastoilta telttoihin.

Viranomaiset ovat olleet myös hyvin huolestuneita tilanteesta hieman etelämpänä sijaitsevasta Bengkulun rannikkokaupungista. Noin 300 000 asukkaan kaupunki sijaitsee Indonesian suurkaupungeista lähimpänä eilisen voimakkaimman järistyksen keskusta.

Viranomaisten mukaan Bengkulusta on tuhoutunut laajoja alueita, mukaanlukien sairaaloita ja hallintorakennuksia. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan satoja ihmisiä on loukkaantunut, mutta tietoa ei ole voitu vahvistaa.

Indonesian hallitus lähettää kaupunkiin ministeriryhmän ja sen mukana lääkintähenkilökuntaa, lääkkeitä, lastenruokaa, telttoja ja ruumispusseja.

Sri Lanka sulki kouluja

Sri Lanka on sulkenut rannikkoalueiden koulut ja kehottanut asukaita pysymään valppaina hyökyaaltojen varalta. Kyseessä on varotoimi. Varsinaisia tsunamivaroituksia ei maassa ole voimassa.

Vuonna 2004 maanjäristyksen aiheuttama tsunami surmasi Sri Lankassa arviolta 31 000 ihmistä. Kaikkiaan Intian valtameren rannikkovaltioissa kuoli yli 230 000 ihmistä.

Thaimaassa ei maan viranomaisten mukaan ole tsunamivaaraa. Kansallisen hätävaroituskeskus vakuuttaa antavansa tsunamivaroituksen heti, kun sellaiseen on aihetta. Nyt hyökyaalloista ei ole näkynyt merkkejä.

Suomalaisia ei asu pahimmalla järistysalueella Indonesiassa asuvien suomalaisten tilanteesta ei ole toistaiseksi tarkempaa tietoa. Osastosihteeri Maija Miettinen-Timko Suomen Indonesian lähetystöstä Jakartasta kertoo, että tällä hetkellä maanjäristysalueen vahingoista on vain vähän tietoa, sillä yhteydet alueelle ovat tiettävästi tällä hetkellä poikki. Järistyskeskus oli merenpohjassa Sumatran saaren lähellä. Miettinen-Timkon mukaan suomalaisia ei kuitenkaan asu pahimmalla järistysalueella Benkulussa. Miettinen-Timko kertoo, että suomalaisia asuu Pekanbarun kaupungissa, joka sijaitsee Sumatran saaren pohjoispuolella noin kolmensadan kilometrin päässä Benkulusta. Tarkempia tietoja mahdollisista henkilövahingoista ei tällä hetkellä kuitenkaan ole. Suomalaiset matkanjärjestäjät eivät tee alueella matkoja tähän aikaan vuodesta. Reuters, AFP, BBC, YLE Uutiset