Kolesterolilääkkeiden korvauskäytännöt jäävät ennalleen

Kolesterolilääkkeiden korvauskäytännöt pysyvät ennallaan. Sosiaali- ja terveysministeriön alainen lääkkeiden hintalautakunta on päättänyt, että kahden kalleimman kolesterolilääkkeen korvattavuutta rajoitetaan edelleen.

Kotimaa

Rajoitus tuli voimaan viime vuoden lokakuussa. Sen jälkeen kaksi kalleinta kolesterolilääkettä on korvattu potilaille vain, jos ruokavalio ja edullisemmat statiinilääkkeet eivät ole alentaneet kolesterolitasoa tai jos potilas ei ole voinut käyttää edullisempia lääkkeitä esimerkiksi haittavaikutusten takia.

Korkein hallinto-oikeus on puolestaan antanut keskiviikkona päätöksen, jonka mukaan korvattavuuspäätös palautetaan uudelleen hintalautakunnan käsittelyyn. Käytännössä tämä tarkoittanee sitä, että hintalautakunnan on annettava lääkkeen valmistajille tarkemmat perustelut päätökselleen.

Kahta kalleinta lääkettä valmistavat Pfizer ja Astra Zeneca.

Noin puoli miljoonaa suomalaista syö kolesterolilääkkeitä. Kela on arvioinut, että rajoituksella on säästetty vuoden aikana lääkekustannuksissa 30 miljoonaa euroa. Kela selvittää parhaillaan, kuinka moni potilas siirtyy lopulta kalliimaan valmisteen piiriin.

Lääkkeiden hintalautakunta antaa perjantaina aamupäivällä virallisen tiedotteen kolesterolilääkkeiden korvattavuudesta. Se ei aio kommentoida KHO:n päätöstä, koska sen mukaan asia on keskeneräinen.

KHO:n tiedottaja aikoi selvittää oikeuden päätöksiä kummankin lääkeyhtiön osalta ja lähettää perjantaina todennäköisesti kokonaistilannetta koskevan tiedotteen.

YLE Uutiset