Hyppää sisältöön

Euroopan ja Aasian välinen Luoteisväylä ensi kertaa purjehduskelpoinen

Euroopasta Aasiaan Pohjois-Amerikan pohjoispuolitse kulkeva Luoteisväylä on ensimmäistä kertaa täysin purjehduskelpoinen. Euroopan avaruusjärjestö ESA sanoi tiedotteessaan, että historiallisesti läpipääsemätön meritie on nyt kokonaan auki arktisen jääalueen ennätyksellisen sulamisen vuoksi.

ESA:n julkaisemien satelliittikuvien perusteella arktinen jääalue on sulanut pienimmilleen sen jälkeen, kun satelliittitarkkailu aloitettiin lähes kolmekymmentä vuotta sitten, eli vuonna 1978.

Jääalue on pienentynyt noin kolmeen miljoonaan neliökilometriin, mikä on noin miljoona neliökilometriä vähemmän kuin viime vuonna. Satelliittikuvat on otettu tämän kuun alussa.

- Aiemmin jääalue on supistunut keskimäärin noin 100 000 neliökilometriä vuodessa, joten miljoonan neliökilometrin hupeneminen on äärimmäistä, sanoi Leif Toudal Pedersen Tanskan avaruuskeskuksesta. Pohjois-Amerikan pohjoispuolitse kulkeva Luoteisväylä ei ole koskaan aiemmin ollut kokonaan avoin. YK:n ilmastopaneeli on varoittanut, että arktinen alue on yksi pahiten ilmastonmuutoksesta kärsivä alue maailmassa. AFP

.
.