CIA kielsi hukuttamisen jäljittelyn kuulusteluissa

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on kieltänyt kiistanalaisen hukuttamista jäljittelevän kuulustelumenetelmän käytön, kertoi yhdysvaltalainen televisiokanava ABC perjantaina. Waterboarding-nimellä tunnetussa menetelmässä kiinnisidotun kuulusteltavan pään päälle kaadetaan vettä, mikä aiheuttaa hukkumisrefleksin.

Ulkomaat

Nimettöminä pysyttelevät virkamieslähteet paljastivat ABC:n uutisille, että CIA:n johtaja Michael Hayden olisi viime vuonna kieltänyt kuulustelumenetelmän käytön.

CIA:n edustajat eivät suostuneet kommentoimaan kieltoa muutoin kuin painottamalla, että CIA:n käyttämät menetelmät ovat, ja ovat aina olleet, laillisia.

Monet ihmisoikeusryhmät ovat kutsuneet kuulustelumenetelmää kidutukseksi. Yksi näkyvimpiä kriitikkoja on ollut republikaanisenaattori ja presidenttiehdokas John McCain, joka itse oli Vietnamissa sotavankina 1967-1973. McCainin mukaan waterboarding muistuttaa valeteloitusta.

Viime vuonna varapresidentti Dick Cheney herätti huomiota lausunnollaan, että hän kannattaa waterboarding-menetelmän käyttöä kuulusteluissa.

Yhdysvaltain armeija kielsi hukuttamisen jäljittelyn ja seitsemän muuta kidutukseksi luokiteltavaa kuulustelutekniikkaa viime vuoden syyskuussa. CIA:n kuulusteluja rajaavat kuitenkin eri säännöt.

Lähteet: AFP, Reuters