1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ruotsiin valtava tuulivoimainvestointi

Monikansallinen paperinvalmistaja SCA ja norjalainen energiayhtiö Statkraft ovat sopineet jätti-investoinnista tuulivoimaan. Tarkoitus on rakentaa seitsemän tuulivoimalapuistoa Pohjois-Ruotsiin.

Sopimuksen arvo on noin 1,7 miljardia euroa. Hankkeen rahoituksesta vastaa Statskraft. SCA puolestaan antaa käyttöön omistamiaan metsämaita Jämtlannin ja Norrlannin lääneissä.

Tuulivoimalla on määrä tuottaa kahden kolmen vuoden kuluttua huimat 2 800 gigawattituntia sähköä vuodessa. Tämä vastaa 2 - 3 prosenttia koko Ruotsin sähköntarpeesta. SCA ottaa käyttöönsä 500 GWh, mikä kattaa yhtiön koko sähköntarpeen. Suomessa tuulivoimalla tuotettiin vuonna 2005 yhteensä 170 gigawattituntia sähköä. Voimahankkeen ympäristövaikutusten arviointi on käynnissä. Ympäristönsuojelijat eivät ole esittäneet vastalauseita, ja myös maan ympäristöministeri Maud Olofsson toivottaa hankkeen tervetulleeksi. Suojeltuja jokia sähköntuotantoon?

Tuulivoiman ohella Statkraft ja SCA ovat esittäneet vesivoiman tuntuvaa lisärakentamista Pohjois-Ruotsissa.

Yhtiöt silmäilevät toistaiseksi vapaina virtaavia Ammerå-, Röå-, Edsoxfors- ja Byske-jokia.

Jokien valjastaminen kohtaa kuitenkin vastarintaa, sillä jokien luontoarvot ovat suuret. Esimerkiksi Ammerå on jo nyt luonnonsuojelualuetta. Myös Natura-säännökset hillitsevät rakennushalua.