Greenspan: Irakin sodassa kyse öljystä

Yhdysvaltain keskuspankin entisen pääjohtajan Alan Greenspanin mukaan Irakin sodan ensisijainen syy oli öljy.

The Times -lehden mukaan Greespan kirjoittaa maanantaina julkaistavissa muistelmissaan olevansa surullinen siitä, että Irakin sodassa oli suurelta osin kysymys öljystä, mutta kaikkien tietämän totuuden sanomista ääneen pidetään poliittisesti epäsopivana.

Greenspanin on uskottu pitäneen Saddam Husseinia uhkana Lähi-Idän öljyvarastojen turvallisuudelle.

Yhdysvaltojen ja Britannian mukaan Irakin sodalla ei ole ollut mitään tekemistä öljyn kanssa. Yhdysvaltain presidentin George Bushin mukaan sodan päämäärä oli riisua Irak joukkotuhoaseista ja lopettaa Saddam Husseinin tuki terrorismille.

Greenspan ryöpytti myös Bushin talouspolitiikkaa

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin eläkkeelle jäänyt johtaja Alan Greenspan arvostelee rajusti muistelmissaan presidentti George Bushin ja republikaanipuolueen talouspolitiikkaa.

Greespanin mukaan Bushin johtamat republikaanit asettivat politikoinnin järkevän taloushallinnon edelle. Täsmällistä talouspoliittista keskustelua ei käyty, eikä päätösten pitkän aikavälin vaikutuksia pohdittu. Kongressi unohti periaatteen, että menojen lisäys yhtäällä on korvattava säästöillä toisaalla.

Greespania harmittaa erityisesti republikaanijohtoisen kongressin harjoittama holtiton valtion varojen tuhlaus. Hän sanoo neuvoneensa presidentti Bushia käyttämään veto-oikeuttaan kulutuksen hillitsemiseksi, mutta Bush ei suostunut. Greenspanin mukaan tämä oli suuri virhe.

Itseään "elinikäiseksi libertariaani-republikaaniksi" nimittävä Greenspan sivaltaa nykyistä republikaanipuoluetta rajusti.

- He vaihtoivat periaatteet valtaan. He menettivät molemmat. He ansaitsivat tappionsa, hän sanoo viitaten vuoden 2006 vaaleihin, joissa republikaanit menettivät niin edustajainhuoneen kuin senaatinkin enemmistön.

Nykytilanteessa keskuspankki joutunee käyttämään kovia keinoja, jopa kaksinumeroisia korkolukuja, jotta inflaatio saadaan pysymään tavoitteena olevassa 1 - 2:ssa prosentissa. Pankki tulee myös kohtaamaan populistista vastarintaa kongressin, ehkä myös Valkoisen talon taholta, Greenspan ennustaa. Jos Fed taipuu painostukseen, inflaatio voi nousta keskimäärin 4 - 5:n prosentin tienoille vuoteen 2030 mennessä.

Nyt 81-vuotias Greenspan johtaa omaa konsulttiyhtiötään. Ainoa julkinen rooli hänellä on Britannian uuden pääministerin neuvonantajana. Greenspan johti Yhdysvaltain keskuspankkia 18 vuotta.