Thaimaan turmakone yritti keskeyttää laskun

Thaimaassa Phuketissa tuhoutuneen matkustajakoneen kapteeni yritti kääntää koneen uudelleen nousuun, mutta yritys epäonnistui.

Ulkomaat

Epäselvää on, miksi kapteeni pyysi lupaa laskun keskeyttämiseen. Vastauksia toivotaan löytyvän koneen mustasta laatikosta sekä lennonjohtotornin nauhoituksista.

Onnettomuuden tapahtuessa lentosää Phuketissa oli erittäin huono trooppisen myrskyn takia.

Ainakin 88 ihmistä kuoli ja muut 130 matkustajasta ja miehistön jäsenestä loukkaantuivat, kun kone osui puiden latvoihin, katkesi ja syttyi tuleen. Useiden loukkaantuneiden tila on kriittinen.

MD-82-tyyppinen kone kuului One-Two-Go-halpalentoyhtiölle. Kone oli matkalla Bangkokista Phuketin turistisaarelle. Viranomaisten mukaan matkustajista lähes 80 oli ulkomaalaisia, pääasiassa eurooppalaisia.

Hengissä selvisi tiettävästi 28 ulkomaalaista ja 15 thaimaalaista. Vainajien joukossa on ainakin brittejä, ranskalaisia, australialaisia. Kadonneiden joukossa on ainakin kaksi ruotsalaista.

Suomalaisia ei tiettävästi koneessa Thaimaan turmakoneessa ei tiettävästi ollut suomalaismatkustajia. Konsuli Pirkko Kaikkonen Suomen Bangkokin suurlähetystöstä kertoo, että lähetystölle luovutetussa matkustajalistassa ei ollut suomalaisia nimiä. Matkustajien kansallisuuksia nimilistalle ei ole merkitty, joten asia varmistuu vasta maanantaina. Suomesta ei järjestetä seuramatkoja Thaimaahan tähän aikaan vuodesta. Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Jukka Salama kertoo, että ensimmäiset Thaimaan seuramatkat järjestetään vasta lokakuun lopussa. Alueella voi kuitenkin olla omatoimimatkailijoita. AFP, DPA, YLE Uutiset, Reuters