Micheal Mukaseysta USA:n oikeusministeri

Yhdysvaltain presidentti George Bush on nimittänyt uudeksi oikeusministeriksi entisen liittovaltion tuomarin Michael Mukaseyn.

Ulkomaat

Bushin edellinen oikeusministeri Alberto Gonzales joutui eromaan elokuun lopussa. Gonzalesin väitettiin muun muassa vaikuttaneen useiden liittovaltion syyttäjien erottamiseen poliittisin perustein. Lisäksi Gonzalesin on epäilty valehdelleen luvatonta salakuuntelua koskevassa tutkinnassa.

Michael Mukasey on 66-vuotias ja hän on kotoisin New Yorkin Bronxista. Hän on työskennellyt koko uransa New Yorkissa, mm. neljä vuotta liittovaltion syyttäjäntoimistossa. Mukasey jäi eläkkeelle liittovaltion päätuomarin tehtävästä viime vuonna.

Mukasey on ollut mukana useissa merkittävissä terrorismioikeudenkäynneissä. Vuonna 1993 hän toimi oikeuden puheenjohtajana, kun "sokea sheikki" eli Omar Abdel Rahman passitettiin vankilaan terrori-iskusuunnitelmista.

Mukasey toimii republikaanien presidenttiehdokkaan Rudy Giulianin lainopillisena neuvonantajana poikansa kanssa.

Mukaseyta pidetään konservatiivina, mutta demokraatit ovat jo ehättäneet ennustaa, että hänen kanssaan lienee helpompi työskennellä kuin monen mukaan republikaanien virkamiehen.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset, BBC