Uudessa tosi-TV-sarjassa jätetään lapset yksin autiomaahan

Yhdysvalloissa kohistaan uudesta tosi-TV-sarjasta, jossa jätetään 40 lasta autiomaahan selviämään keskenään. Osallistujista nuorimmat ovat 8-vuotiaita ja vanhimmat 15-vuotiaita. Heidän on tarkoitus viipyä Uudessa Meksikossa olevassa hylätyssä kaivoskaupungissa 40 päivää ilman aikuisia.

kulttuuri

Bonanza Cityyn vietyjen osallistujien on määrä luoda oma pienoisyhteiskunta lakeineen, kaupantekoineen ja jopa luokkajakoineen. Aikuisten lisäksi kaupungista puuttuvat muun muassa sähkö ja juokseva vesi.

CBS-kanavan sarjasta tuohtuneisiin kuuluu muun muassa lastensuojelujärjestöjä, joiden mukaan lasten jättäminen autiomaahan merkitsee käytännössä heittellejättöä ja hyväksikäyttöä.

Toisten kriitikoiden mielestä sarjan lähtötilanne muistuttaa pöyristyttävästi William Goldingin Kärpästen herra -romaania. Siinä englantilaiset koulupojat joutuvat autiolle saarelle lento-onnettomuuden jälkeen. Pojat jakaantuvat kahdeksi keskenään taistelevaksi heimoksi, ja saarella alkaa vallita kateus, pelko ja väkivalta. Kid Nation -sarjan ymmärtäjien mukaan kohu on liioiteltua, ja kyse on vain kesäleiristä, jossa on tarkat turvatoimet sekä kameroita joka puolella. Lisäksi Bonanza Cityn lähistöllä on psykologeja ja lääkäreitä valmiina tulemaan tarvittaessa puun. Sarjan esittävä CBS-kanava ei ole taipunut moitteiden edessä, vaan mainostaa Kid Nationia kokeiluna tulevaisuuden yhteiskunnasta. CBS myös korostaa, että lapset ja nuoret pitävät jokaisen jakson lopussa kokouksen, jossa he valitsevat keskuudestaan yhden osallistujan, joka saa 20 000 dollarin arvoisen kultatähden. Sarjan päätteeksi on luvassa vielä suurempia palkintoja sekä yllätyksiä kaikille. Lapsensa sarjaan luovuttaneiden vanhempien on pitänyt allekirjoittaa 22-sivuinen sopimus, jossa he muun muassa jo etukäteen päästävät sarjan tuottajat vastuusta, mikäli lapsille sattuu autiomaassa jotain ikävää. Sarjasta tihkuneiden tietojen mukaan onnettomuuksitta Bonanza Cityssä ei ole selvittykään. Kid Nation -sarja alkaa keskiviikkona. Sarjasta ei ole etukäteen päästetty julkisuuteen kuin lyhyitä otteita. BBC, USA Today, Süddeutsche Zeitung, YLE Uutiset (siirryt toiseen palveluun)Kid Nation -sarjan verkkosivut (siirryt toiseen palveluun)