New York ei päästä Iranin presidenttiä terrori-iskualueelle

New Yorkin viranomaiset eivät päästä Iranin presidenttiä Mahmoud Ahmadinejadia tutustumaan syyskuun 11. päivän terrori-iskun alueeseen.

Ulkomaat

Ahmadinejad olisi halunnut vierailla paikalla, jossa World Trade Centerin kaksoistornit luhistuivat vuonna 2001. Iranin presidentti on kaupungissa, sillä hän osallistuu YK:n yleiskokoukseen ensi viikolla.

New Yorkin poliisin mukaan Ahmadinejad ei voi tulla paikalle turvallisuussyistä. Viranomaiset sanovat myös, että meneillään olevat rakennustyöt estävät vierailun.

Jo aiemmin muutamat amerikkalaispoliitikot tyrmäsivät Ahmadinejadin vierailupyynnön. Presidenttiehdokas ja New Yorkin entinen kaupunginjohtaja Rudolph Giuliani piti Ahmadinejadin pyyntöä pöyristyttävänä. Giuliani syytti Iranin presidenttiä Yhdysvaltain ja Israelin uhkailusta, terroristiverkosto al-Qaidan johtajien suojelemisesta, aseiden salakuljetuksesta Irakiin ja ydinaseiden tavoittelusta.

Yhdysvaltain ja Iranin ennestään huonot suhteet ovat vajonneet aallonpohjaan Ahmadinejadin presidenttikaudella. Ahmadinejad saa kuitenkin tulla YK:n yleiskokoukseen, sillä kokous on avoin kaikille maailmanjärjestön jäsenmaille ja jokainen jäsenmaa saa valita itse kokousedustajansa.

AFP