Uudet kansanedustajat peräävät puheaikaa

Eduskunnassa uudet kansanedustajat peräävät puheenvuoroja vanhojen edustajien tapaan. Parikymmentä uutta kansanedustajaa on kirjelmöinyt puhemiesneuvostolle, että puheenvuoroja pitäisi jakaa enemmän myös heille.

Kotimaa

Aloite kirjelmän laatimisesta lähti Juha Miedolta (kesk), joka esitti asian Päivi Lipposelle (sd). Tämä laati kirjelmän, jossa vedotaan puhemiesneuvostoon, että puheenvuorojen jakamisessa joustettaisiin eduskunnan parlamentaarisen iän periaatteesta.

Niin sanottu parlamentaarinen ikä vaikuttaa muun muassa valiokuntapaikkojen jakamiseen, mutta uusien kansanedustajien mukaan selvästi myös lyhyiden puheenvuorojen saamiseen keskusteluissa.

Parikymmentä allekirjoittajaa

Lipposen ja Miedon ideoimaan kirjelmään saatiin allekirjoituksia uusilta kansanedustajilta yli puoluerajojen. Lipposen mukaan varsinaista yleistä nimien keruuta ei tehty vaan hän pikaisesti keräsi seitsemäntoista allekirjoitusta. Puhemiesneuvostolle kirjelmä annettiin torstaina.

- Useimmat edustajat ovat kokeneet, etteivät he ole saaneet puheenvuoroa, vaikka he ovat kuinka yrittäneet. Vanhat edustajat ovat saaneet useita samoissa keskusteluissa, Päivi Lipponen toteaa.

Sekä Lipponen että Mieto korostavat, että he eivät halua romuttaa parlamentaarisen iän periaatetta täysin, vaan ainoastaan peräävät joustoa ainakin puheenvuoroja jaettaessa.

- Ei haluta näpäyttää, mutta huomauttaa, että talossa on 200 kansanedustaja, Mieto kiteyttää.

Puhemies eri mieltä

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok) toteaa, etteivät kirjelmän lähtökohdat pidä täysin paikkaansa. Hänen mukaansa puhevuorojen jaossa ei ole varsinaista "senioriteettiperiaatetta", mutta asiantuntemusta ja elävää keskustelua kyllä suositaan nopeissa keskusteluissa. Näin Niinistö aikoo toimia jatkossakin.

Niinistö toteaa, että eduskunnassa saa varsinaisen puheenvuoron, kun vain pyytää. Lisäksi hänen mielestään myös niin sanotuissa lyhyissä puheenvuoroissakin eduskunnan uudet kasvot ovat päässeet hyvin esiin.

- Olen pikakyselyn nyt tehnyt ja niitä on taidettu myöntää enemmän kuin edellisen eduskunnan alkuvaiheessa myönnettiin. Tietoisestikin pyritään välillä sallimaan sitä keskustelua, Niinistö sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset