1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Darfurin rauhanturvajoukon kokoonpanosta kiistellään

Uusimmat keskustelut Länsi-Sudanin Darfuriin lähetettävästä YK:n rauhanturvajoukosta ovat jumiutuneet kiistoihin joukkojen kokoonpanosta ja ylläpidosta.

YK:n pääsihteerin ja Afrikan unionin puheenjohtajan vetämissä neuvotteluissa on todettu, että joukkoja kriisinhallintaoperaatioon on sinänsä saatavissa jopa yli tarpeen. Sudanin hallitukselle myös sopii se, että noin 26 000 hengen vahvuiset sotilas- ja poliisivoimat tulevat pääasiassa Afrikan maista.

Sen sijaan Sudan torjuu useiden Afrikan ulkopuolisten maiden tarjoukset lähettää joukkoja. Ei-tervetulleiden joukossa on jopa norjalainen pioneeriosasto. YK taas pelkää, ettei operaatio onnistu pelkästään afrikkalaisin voimin, sillä suuri osa tarjotuista joukoista on tehtävään puutteellisesti varustettuja ja koulutettuja.

Kiistojen vuoksi myös operaation aikataulu on hämärän peitossa. Suunnitelmien mukaan Darfurin rauhanturvaajien pitäisi olla täydessä vahvuudessa ensi vuoden alkuviikoilla. Myöhästyminen on kuitenkin mahdollista, elleivät länsimaat pysty tai niiden ei sallita toimittaa alueelle välttämättömiä erikoisjoukkoja ja kuljetuskalustoa.

YK:n ja Afrikan unionin yhteisen rauhanturvajoukon on määrä korvata nykyiset 7 000 AU:n rauhanturvaajaa, jotka eivät ole kyenneet estämään väkivaltaisuuksia Länsi-Sudanin kriisialueella. Nelivuotisessa konfliktissa on kuollut parisataa tuhatta ihmistä, ja yli kaksi miljoonaa on päätynyt pakolaisiksi.

Pakolaisongelma pahenee edelleen, sillä pakolaisleirit Darfurissa ja Sudanin naapurimaissa ovat täpötäynnä. Suomessa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta on jo tehnyt periaatepäätöksen, että suomalaisjoukot voivat osallistua pakolaiskriisin hallintaan Sudanin länsirajan toisella puolen Tshadissa ja Keski-Afrikan tasavallassa.

Libyaan rauhankokous YK:n päämajassa käydyissä Darfur-neuvotteluissa on rauhanturvaoperaation ohella valmisteltu kriisin osapuolien välistä rauhankokousta. Tämä on määrä pitää Libyassa lokakuun lopulla. YK vaatii, että kokoukseen osallistuvat kaikki Darfurin kriisin osapuolet. Kuitenkin ainakin yksi merkittävä kapinallisjärjestö, Sudanin vapautusrintama SLM, on ilmoittanut kieltäytyvänsä neuvotteluista. YK uhkaa poisjääviä osapuolia vastatoimin. Myös kriisin osapuolten välinen sopu määrittää sitä, milloin ja missä muodossa YK:n ja Afrikan unionin yhteinen Darfur-operaatio pääsee alkamaan. Reuters, AP, YLE Uutiset