Kiista Kronstadtin konttiterminaalista jatkuu

Pietarin ohikulkutietä rakentava Venäjän rakennusvirasto Rosstroi yritti viime viikolla estää liikenteen Containershipsin terminaaliin Kronstadtissa aloittamalla aidan rakennustyöt terminaalin pääportin edessä.

talous

Rekkaliikenteen estävän aidan rakentaminen keskeytyi vasta Pietarin kaupungin vaatimuksesta.

Kesän alussa Venäjän rakennusvirasto Rosstroi otti väkisin haltuunsa terminaaliyrityksen vuokraaman maa-alueen. Riita eteni tuolloin käsirysyksi asti, eivätkä neuvottelut Containershipsin ja Rosstroin välillä eivät ole vielä edenneet mihinkään.

Välikohtauksen jälkeen kontit on mahdutettu käytettävissä olevaan tilaan tehostamalla toimintoja ja terminaaliliikenne on sujunut tilapäisen tien kautta. Konttiterminaalin toiminta onkin jatkunut kesän ajan lähes normaalisti vaikeuksista huolimatta.

Maaliikenneyhteys on kuitenkin katkolla taas ensi viikolla, jolloin tien rakentaja on ilmoittanut aloittavana terminaalin lähelle suunnitellun kiertoliittymän rakentamisen. Tuolloin terminaali jäisi kokonaan vaille rekkojen mentävää tieyhteyttä.

Containerships on vedonnut tilanteessa Venäjän kuljetusministeriöön, koska Rosstroi on Venäjän federaation alainen rakennuttajatoimisto.

Terminaalissa vuodenvaihteen ruuhka alkaa näkyä yhä korkeammalle kohoavina konttivuorina. Tällä hetkellä satamassa on kolmisen tuhatta konttia, mutta määrän arvioidaan lähes kaksinkertaistuvan vielä ennen joulua.

Krondstadtin kautta kulkee tänä vuonna lähes viidennes Pietariin suoraan laivoilla tuotavista konteista.

Lähteet: YLE Uutiset