1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Myanmarissa munkkien suurprotesti

Jopa 10 000 buddhalaismunkkia on marssinut Myanmarin toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa vastalauseena maan sotilashallitukselle.

Kulkue on tähän mennessä mahdollisesti suurin viikon aikana toistuneista munkkien mielenilmauksista.

Myös suurimmassa kaupungissa Yangonissa järjestettiin lauantaina noin tuhannen munkin protestimarssi. Kaupungissa on nyt marssittu viitenä päivänä peräkkäin.

Silminnäkijöiden mukaan munkit kulkivat myös sotilasjuntan kotiarestiin määräämän toisinajattelijan Aung San Suu Kyin talon ohi, jossa liikuttunut Suu Kyi tervehti munkkeja. Munkit viettivät myös rukoushetken maan pyhimmän temppelin Shwedagonin pagodin luona.

Pagodia vartioi kymmeniä siviilipukuisia turvallisuusmiehiä, mutta kahakoilta vältyttiin. Myös Mandalayssa protesti näyttää sujuneen rauhallisesti.

Munkkien marssit ovat olleet poikkeuksetta rauhanomaisia, mutta eristyneessä ja kansalaisiaan tarkoin vartioivassa Myanmarissa eli entisessä Burmassa ne ovat näkyvä kansalaistottelemattomuuden muoto.

Buddhalaismunkit ovat yleensä poliisin vastatoimien varalta pyytäneet tavallisia kansalaisia olemaan liittymättä kulkueisiin. Joka tapauksessa sankat väkijoukot ovat ilmaisseet munkeille suosiotaan ja jopa auttaneet marssijoita etenemään muodostamalla näiden ympärille suojaavia ihmisketjuja.

Lauantaina tähänastiseen politiikkaankin näytti tulleen muutos, kun muuan munkkijärjestö kehotti ensi kertaa yleisöä liittymään "sotilasvallan pahaa despotismia" vastustavaan protestiin. Koko Burman munkkien liitto -nimisestä liikkeestä tai sen jäsenistä tiedetään perin vähän, mutta sen viestit leviävät laajalle suusta suuhun sekä maanpaossa elävän opposition viestimien välityksellä.

Munkit demokratialiikehdinnän johdossa Poliittinen demokratialiike on Myanmarissa poljettu lähes äänettömiin. Juntan vastaisen kansalaisliikehdinnän kärkeen näyttävätkin nyt astuneen munkit, joiden protesteilla on paljon symbolista painoarvoa. Yangonin lauantaisessa kulkueessa jotkut munkit kantoivat kerjuuastiaansa ylösalaisin. Toiset kieltäytyivät ottamasta virkavallan edustajilta almuja, mikä eleenä vastaa buddhalaisessa kulttuurissa likimain kirkosta erottamista. Munkit ovat osoittaneet mieltään jo neljä viikkoa, erityisen taajaan juuri kuluneen viikon ajan. Protestien laukaisijana oli sotilashallituksen päätös viisinkertaistaa polttonesteiden hinnat. Buddhalaisen tavan mukaan mukaan eivät ole ottaneet suoraan kantaa hallituksen tekemiä päätöksiä vastaan. Rauhallisissa mielenosoituksissa on silti neljän viikon aikana pidätetty yli sata munkkia. AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset