Koe uusi yle.fi

Cronberg oudoksuu Suomen suurvaltasuhteita

Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg oudoksuu Suomen tapaa paikantaa itsensä suhteessa suurvaltoihin.

Kotimaa

Puolueensa valtuuston kokouksessa Tampereella puhunut Cronberg naureskelee tapaa, jolla Suomessa lasketaan vierailujen määrää milloin Moskovaan, milloin Washingtoniin.

Cronbergin mukaan Suomen on paikannettava itsensä uudelleen, mutta kiintopiste ei löydy ulkoministeri Ilkka Kanervan tai puolustusministeri Jyri Häkämiehen viitoittamalta tieltä.

Cronberg sanoo, että se johtaisi vain kylmän sodan peilikuvaan, jossa Suomi on rähmällään toiseen suuntaan kuin Paasikiven ja Kekkosen aikana.

Cronberg myös katsoo, että on Suomelle edullista pysyä NRF-joukkojen ulkopuolella. Hänen mukaansa osallistuminen joukkoihin oletettavasti lisäisi painostusta osallistua operaatioihin, joita Suomi ei itse ole valinnut.

- Viime aikojen ulkopoliittinen toimeliaisuus ei vahvista uskoa siihen, että osaisimme pitää pintamme sellaisen painostuksen edessä. Myös voimankäytön säännöt ovat Naton nopean toiminnan joukoissa sallivammat kuin mitä olemme tähän asti katsoneet hyväksi, Cronberg toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

PISA-tutkimus

Suomalaispojat pärjäävät hyvin, mutta jäävät silti pahasti tyttöjen varjoon

Johtajuus

Suomalainen johtaja kaihtaa riskejä ja välttelee riitoja – ulkomaiset pomot ovat sosiaalisempia

Presidentinvaalit

Valehtelua, sähköpostihäiriköintiä ja nettisivujen kaatamisia – myös näistä on Suomen presidentinvaalit tehty

Politiikka

Puolustusministeri Niinistölle moitteita eduskunnasta – Keskustan Vanhanen arvosteli myös presidenttiä USA:n Mattisin tapaamisen huonosta hoidosta