1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Fukuda nousemassa Japanin pääministeriksi

Veteraanikansanedustaja Yasuo Fukuda, 71, on nousemassa Japanin seuraavaksi pääministeriksi. Asia ratkesi käytännössä hallitsevan liberaalidemokraattisen puolueen (LDP) tämänpäiväisessä puheenjohtajavaalissa.

Siinä valtapuolueen kansanedustajat antoivat Fukudalle 330 ääntä. Hänen kipailijansa, entinen ulkoministeri Taro Aso, jäi 197 ääneen.

Virallisesti Japanin pääministerin valitsee maan parlamentin alahuone. Siellä liberaalidemokraateilla on kuitenkin niin selvä valta-asema, että tiistaisesta äänestyksestä on tulossa läpihuutojuttu.

Valintaan riittää yksinkertainen enemmistö. Perinteisen tavan mukaan Japanin suurimman puolueen puheenjohtaja on automaattisesti myös maan pääministeri.

Fukuda oli LDP:n vaalissa melko selvä ennakkosuosikki. Todennäköistä on, että hän valitsee kilpailijansa Ason tulevaan hallitukseensa, mahdollisesti ulkoministeriksi.

LDP:n imagossa korjattavaa

Tuleva LDP-johtaja seuraa pääministerinä 53-vuotiasta Shinzo Abea, joka pari viikkoa sitten ilmoitti eroavansa "terveydellisistä syistä". Hän on tälläkin hetkellä sairaalahoidossa.

Olipa Aben terveyden laita kuinka hyvänsä, hän oli vuoden mittaisen virkakautensa aikana ennättänyt kääntää laajan suosion laantumattomaksi kritiikiksi.

Abea syytettiin kansan unohtamisesta ja korkealentoisen kansallismielisen ohjelman ajamisesta samaan aikaan kun hänen puolueensa rypi toistuvissa rahaskandaaleissa. Seurauksena oli tappio heinäkuisissa vaaleissa, joissa Japanin parlamentin ylähuone päätyi ensimmäistä kertaa aikoihin opposition hallintaan.

Myös Fukudaa kiinnostavat kansainväliset asiat sen verran, että hän aikoo kohentaa Japanin suhteita muihin Aasian maihin sekä lisätä Japanin laivaston läsnäoloa Afganistanin rauhanturvaoperaatiossa. Etupäässä hän on kuitenkin korostanut tavallista kansaa koskevia kysymyksiä kuten alueellisen epätasa-arvon poistamista ja eläkejärjestelmän turvaamista.

Aben jäljiltä pääministerin paineet ennenaikaisten vaalien järjestämiseen ovat edelleen tuntuvat. Fukuda onkin vihjannut voivansa hajottaa parlamentin, tosin vasta sitten kun Afganistan-operaation jatkosta on päätetty ja Japanin ensi vuoden budjetista sovittu.