1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kreikka haluaa Parthenonin marmoripatsaat takaisin

Kreikan uusi kulttuuriministeri Michalis Liapis patistaa hallitustaan koventamaan vaatimuksia Parthenonin marmoripatsaista, jotka Iso-Britannia vei Kreikasta 1800-luvulla.

kulttuuri

Kreikan ja etenkin sen poliittisten johtajien on korkea aika lisätä painostusta historiallisen velan maksamiseksi, Liapis sanoi toimittajille vieraillessaan Ateenan uuden Akropolis-museon rakennustyömaalla.

Brittilähettiläs lordi Elgin siirrätti puolet Parthenonin temppelin säilyneistä veistoksista Lontooseen 1800-luvun alussa. Kreikka on vaatinut niitä takaisin vuosikymmenien ajan.

Patsaat ostanut British Museum vastustaa vaatimuksia. Sen mukaan Britannia sai raunioituneen palatsin patsaat täysin laillisesti ja pelasti ne sitä paitsi lisätuhoilta.

Kreikan hallitus aikoo hankkia ensi vuonna valmistuvaan Akropolis-museoon kaikki Parthenonin patsaat joko alkuperäisinä tai jäljennöksinä. 400-luvun marmorifriisin osia on nykyisin yhdeksässä museossa, pääasiassa Ateenassa ja Lontoossa, mutta myös muun muassa Louvressa Pariisissa sekä Vatikaanissa.

AFP, British Museum

Lue seuraavaksi