Hyppää sisältöön

Suomi saa uuden korkeusjärjestelmän

Suomessa julkistetaan tänään uusi korkeusjärjestelmä, joka päivittää maanpinnan korkeustiedot ajan tasalle.

Uusi kansallinen N2000-korkeusjärjestelmä vastaa vuoden 2000 tilannetta, ja se korvaa vanhan N60-korkeusjärjestelmän, jossa korkeudet määritetään vuoden 1960 keskimerenpinnan korkeuden suhteen.

Maanmittauslaitoksen mukaan kansallista korkeusjärjestelmää on aika ajoin uudistettava maanpinnan kohoamisen vuoksi. Jääkauden jälkeinen maanpinnan kohoaminen muuttaa korkeuksia Suomessa ja koko Itämeren ympäristössä. Maanpinnan kohoaminen on erilaista eri puolilla Suomea.

Tarkkoja maanpinnan korkeuksia ja korkeussuhteita tarvitaan esimerkiksi tulviin varauduttaessa ja vesiväylien ylläpidossa. Uuden järjestelmän myötä Suomi liittyy yleiseurooppalaiseen korkeusjärjestelmään, jonka lähtötasona on niin sanottu Amsterdamin nollapiste. Uudistuksen myötä esimerkiksi Suomen ja Ruotsin korkeusjärjestelmät ovat käytännössä yhtenevät.

N2000 perustuu Geodeettisen laitoksen suorittamiin korkeussuhteiden mittaamisen tuloksiin. Laitos julkaisee mittausten tulokset ja N2000-järjestelmään sovitetun uuden geoidimallin kuluvan vuoden aikana. Sen avulla GPS-havainnoilla mitatut korkeudet voidaan muuntaa suoraan N2000-järjestelmään muutaman senttimetrin tarkkuudella. Myös Maanmittauslaitoksen rekisterit siirtyvät N2000-järjestelmään.

Uusi N2000-järjestelmä julkistetaan tänään tiistaina Paikkatietomarkkinoilla Helsingin Messukeskuksessa. YLE Uutiset