1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Myanmariin ulkonaliikkumis- ja kokoontumiskielto

Myanmarissa sotilasjuntta on kieltänyt yli viiden ihmisen kokoontumiset. Silminnäkijät kertovat myös sotilashallinnon asettamasta yöllisestä ulkonaliikkumiskiellosta suurimmassa kaupungissa Yangonissa sekä Mandalayssa.

Asiasta ilmoitettiin kovaäänisillä varustettujen autojen avulla. Sotilashallinnon keinot sitä vastustavien mielenosoitusten taltuttamiseksi ovat voimassa 60 päivän ajan.

Mielenosoittajat ovat uhmanneet junttaa joka on uhannut sekä mielenosoittajia että mielenosoitusten katselijoita useiden vuosien vankeustuomioilla. Mielenosoitusmarssin jälkeen sotilaat ja poliisit eristivät liikehdinnän keskuksena olleen pagodan Yangonin keskustassa.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman asioista hyvin perillä olevan lähteen mukaan kotiarestiin suljettu oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi on siirretty sunnuntaina pahamaineiseen Insein vankilaan. Hän oli edellisenä päivänä tervehtinyt mielenosoittajia talonsa edustalla.

Tiistain mielenosoitusten päätyttyä Yangonin keskustaan saapui kuorma-autolasteittain mellakkapoliiseja.

Päivällä munkit uhmasivat sotilaita ja vierailivat Yangoonissa pyhällä Schwedagonin temppelillä. Aiemmin sotilaat ryhmittyivät usealla kuorma-autolla temppelin edustalle. Munkkeja osallistui temppelikäynnille muutama tuhat ja heidän tukenaan oli satoja muita ihmisiä.

Maanantaina Myanmarissa järjestettiin toistaiseksi mittavimmat kulkueet - niihin osallistui jopa 100 000 ihmistä.

Vuonna 1988 sotilaat murskasivat väkivalloin junttaa vastustavan demokratialiikkeen ja nyt pelätään historian toistavan itseään.