1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhoista panssarivaunuista huippuhintoja Ruoveden huutokaupassa

Puolustusvoimat on myynyt käytöstä poistamiaan panssarivaunuja ja rynnäkkötykkejä Ruovedellä tiistaina käydyssä huutokaupassa. Hinnat nousivat korkeiksi: myyntituloja kaupoista kertyi yhteensä 669 200 euroa.

Nähtävänä ja huudettavina paikan päällä oli 18 kpl brittiläistä alkuperää olevia Comet- ja Charioteer-panssarivaunuja. Näitä hankittiin Suomeen viime sotien jälkeen.

Odotetusti kiinnostavimpia laitteita olivat kuitenkin kolme saksalaisvalmisteista Sturmgeschütz III -rynnäkkötykkiä, joista yksi ennätti osallistua jatkosotaan. Toisin kuin brittivaunut, "Sturmit" ovat maailmallakin melko harvinaisia.

Kalleimmat kaupat tehtiin juuri Sturmeista. Yksi huonokuntoinen yksilö meni englantilaiselle keräilijälle 185 000 euron hintaan. Kolmesta rynnäkkötykistä saatiin yhteensä 425 000 euroa.

Tämä siitäkin huolimatta, että kaupan olleet Sturmit eivät olleet edes nähtävillä Ruovedellä. Huutokaupattuja rynnäkkötykkejä käytettiin sodan jälkeen maaleina kovapanosammunnoissa, ja kiinnostuneet pystyivät tutustumaan pahasti romuttuneisiin kauppakohteisiin lähinnä valokuvista.

Ehjiäkin Sturmeja on Suomessa sentään vielä nähtävillä: esimerkiksi Sotamuseossa Helsingissä, Panssarimuseossa Parolassa ja Reserviupseerikoululla Haminassa.

Myös Cometit, jollaisia brittiarmeija ennätti käyttää länsirintamalla keväällä 1945, tuntuivat kiinnostavan varsinkin amerikkalaisia ja brittiläisiä keräilijöitä. Kallein Comet maksoi 25 000 ja kallein Charioteer 16 000 euroa. Korkeiksi nousseiden hintojen takia Yhdysvaltoihin ei lopulta mennyt yhtään Cometia. Ruoveden huutokauppanäyttely veti kaiken kaikkiaan runsaasti väkeä. Kiinnostuneita keräilijöitä oli kymmenestä eri maasta. YLE Uutiset