Vanhanen: Nykyvahvuinen armeija käymässä liian kalliiksi

Pääministeri Matti Vanhanen arvelee, että rahat eivät välttämättä riitä nykyvahvuisen armeijan ylläpitoon. Vanhasen mielestä rahapula pakottaakin arvioimaan uudestaan, mitä ovat tulevaisuudessa Suomen sotilaalliset uhkakuvat.

Kotimaa

Nyky-Suomessa armeija varustautuu vihollisen strategiseen iskuun esimerkiksi johonkin Etelä-Suomen kaupunkiin, esimerkiksi Helsinkiin.

Nyt uutta ulko- ja turvallisuupoliittista selontekoa laativa hallitus aikoo miettiä uusiksi myös Suomeen kohdistuvat sotilaalliset uhat ja niiden torjumisen. Muualla Euroopassa ei pääministerin mukaan enää edes keskustella yhtä sotaisin termein kuin Suomessa.

- Sellaista vakavaa keskustelua, että joku eurooppalainen sota olisi tulossa ei juuri ole. Meillä käydään kuitenkin aika paljon keskustelua, jossa on sotaretoriikkaa mukana ja minä en ymmärrä sitä, Vanhanen sanoo.

Sotilaallisia uhkakuvia ollaankin lieventämässä myös Suomessa. Samoin tehtiin jo 1990-luvulla, kun luovuttiin pelosta, että vihollinen pyrkisi miehittämään koko maa. Silloin samoin kuin nytkään kyse ei ole vain keskustelukulttuurista, vaan asiaan vaikuttaa myös raha. Suomen rahat eivät yksinkertaisesti riitä varustautumaan voimassaolevia uhkakuvia vastaan.

- Vaikein kysymys tulee olemaan se, että aseteknologiassa kustannukset nousevat noin kahdeksan prosentin vuosivauhtia. Samalla tarvitaan yhä teknisempiä välineitä myös armeijassa, Vanhanen katsoo.

Vanhanen kannattaakin puolustusvoimain komentajan Juhani Kaskealan ajatusta Suomen armeijan vahvuuden pudottamisesta 100 000 miehellä 250 000 mieheen. Se olisi Vanhasen mukaan yhä eurooppalaisittain mitattuna iso armeija. Politiikan toimittajien lounaalla puhunut Vanhanen povaa armeijan vahvuuteen liittyviä ratkaisuja valmisteilla olevan puolustusselonteon vaikeimmiksi kysymyksiksi. Uusitut uhkakuvat sisältävän ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon on määrä valmistua vuoden kuluttua. YLE Uutiset