Iran: Ydinkiista loppuunkäsitelty

Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad pitää maansa ydinkiistaa loppuunkäsiteltynä.

YK:n yleiskokouksessa myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa puhunut Ahmadinejad perusteli kantaansa sillä, että Iran tekee yhteistyötä kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kanssa.

Ahmadinejadin mukaan Iranin ydinohjelmaa pitääkin jatkossa käsitellä ainoastaan IAEA:n puitteissa. Iran aikoo myös jättää huomioimatta laittomat pakotteet ja rangaistukset, jotka sille on ydinohjelmansa vuoksi langetettu YK:n turvallisuusneuvostossa.

Puheessaan Ahmadinejad arvosteli voimakkaasti länsimaita, jotka ovat hänen mielestään politisoineet Iranin ydinohjelmaa koskevan kiistan. Ahmadinejadin mukaan Iran on "röyhkeiden valtioiden" uhkauksista ja "laittomista" sanktioista huolimatta edistynyt ohjelmassaan.

Ahmadinejad totesi, että suurvallat ovat käyttäneet YK:n turvallisuusneuvostoa hyväkseen esittämällä sen kautta perusteettomia syytöksiä ja uhkauksia Iranille. Ahmadinejad julisti, että tällaisena poliittisena asiana ydinohjelma on loppuunkäsitelty.

Lisäksi hän hyökkäsi kovin sanoin länsimaita vastaan. Hän syytti "tiettyjä" länsivaltoja ihmisoikeusrikkomuksista ja epätasapainon levittämisestä maailmaan. Arvostelu oli kohdistettu etenkin Yhdysvaltoja vastaan, vaikka Ahmadinejad ei maininnutkaan tuomitsemiaan valtioita nimeltä.

Yhdysvaltain edustajat poistuivat kokouksesta, kun Ahmadinejad aloitti puheensa.