Hyppää sisältöön

EU hyväksyi Ranskan takuut TVO:lle

Euroopan unioni on antanut hyväksyntänsä takuille, jotka Ranskan vientitakuulaitos antoi Teollisuuden Voimalle. Ranska takasi 570 miljoonan euron lainat, joilla rahoitettiin hankintoja ranskalaiselta Arevalta. Areva toimittaa muun muassa Olkiluodon kolmosvoimalan reaktorin.

Euroopan komissio selvitti viime lokakuussa aloittamassaan tutkimuksessa, oliko TVO:n ydinvoimalahankkeen rahoitusta pönkitetty EU:n kilpailusääntöjen vastaisesti.

Komissio päätyi siihen lopputulokseen, ettei Ranskan tuki vääristänyt kilpailua, koska annetut takuut eivät olleet alle markkinahinnan.

- Kumpikaan yhtiöistä, Areva tai TVO, ei saanut epäreilua hyötyä valtiontakauksesta, EU:n kilpailukomissaari Neelie Kroes sanoi keskiviikkona julkistetussa lausunnossa.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan komission päätös ja sen perustelut ovat epäilyttäviä ja tarkoitushakuisia. Käytännössä komissio hyväksyi sen, että ydinvoimaa tuetaan verovaroilla, Greenpeace moittii.

Järjestö harkitsee vievänsä asian EY-tuomioistuimeen. Voimalan saamasta tuesta oli valittanut myös Euroopan uusiutuvien energiamuotojen liitto -niminen järjestö. Sen taustalla on muun muassa uusiutuvia energiamuotoja tuottavia yrityksiä.